≡ Menu

Бъдещето на уеб дизайна

Уеб дизайнът е като правото – постоянно се налага да учиш нови работи ако искаш да си на ниво и да избягваш рисковете в сферата. За разлика от правото обаче, уеб дизайнът навлиза в нова ера – ерата на визуалните редактори на страници, която гарантирано ще свали цената на сайтовете в много близко бъдеще. Разбира се и преди е имало такива визуални редактори в мрежи като blogger и tumblr, обаче от 3 години те започнаха да навлизат все повече в услуги като изработване на сайтове. Много студия започнаха да предлагат сайтове без да се занимават с кодиране. Това, което правят е да си закупят една multi-purpose система с визуален редактор и в последствие да я препродават с редактирана визия спрямо нуждите на клиента. По-опитните и предвидливите си програмират собствени системи, с което правят сериозна стъпка напред в перспектива.

Замислете се – структурно сайтовете се стереотипизираха – търсят се предимно с 2 или 3 колони съчетани с полета заемащи цялата ширина, които от своя страна биват напълнени с разни стандартни елементи като текст, снимки, форми, табове, видеа и слайдове. Основно клиентите се нуждаят от модерно меню, блог, слайдер, търсачка, контактна форма, текст, снимки и добавка показваща фейсбук. Всичко това и много повече е достъпно в тази система, която много уеб студия си закупуват. С леки визуални промени в шапката, добавяйки различни цветове и лого буквално се сдобиваш със сайт уникат. Проблемът в тази системка, е че студията много често си позволяват да заобиколят закона като купуват единичен лиценз за ползване и въпреки това я продават на неограничен брой клиенти разчитайки на това, че няма да ги хванат, защото много други го правят все още без последствия.

Оставяйки тази порочна практика настрана, пристъпвам и към този поглед в бъдещето на уеб дизайна, за който започнах да пиша в началото. През последните няколко години забелязах, че някои от водещите пазари за продажба на системи за сайтове целенасочено започнаха да налагат изисквания към продаващите в тях студия да качват сайтове с минималистична визия оправдавайки се с това, че са тренд. Постепенно, минималистичното се превърна във визията, която посетителите и клиентите очакват.

Отделно, олекотеният код позволява по-бързо възпроизвеждане на мобилни устройства. Именно по-елементарната визия даде възможност на визуалните редактори да станат по-ефективни и търсени. Достатъчно е да добавиш възможност за разделяне на колонки и да имаш възможност за прибавяне на разширения, с които да пълниш тези колони и така задоволяваш нуждите на по-голям брой от нуждаещите се от нов сайт. С времето тези визуални редактори станаха с много по-интуитивен интерфейс и стигнахме до етап, в който за един неразбиращ от код потребител е достатъчно да плати 130лв. за да се сдобие с мощна система, имаща всички модерни добавки и разширения.

Подобни системи, дават възможност да инсталираш нужната визия с 2-3 клика и остава само да поцъкаш и поразмърдаш тук-там за да получиш това, от което се нуждаеш. Къде в близкото бъдеще е мястото на уеб дизайнера когато човек без опит вече лесно може да се сдобие с нужния сайт, та даже и много по-добре изработен от колкото си го представя? Според мен бъдещето на уеб дизайнерите става все повече като на хора не продаващи опит и познания, а своето време. Клиентите ще им плащат, защото не им се отделят 30-тина минути. Статистически погледнато милиони хора вече сами си създават сайтовете, които отделно са със SEO разширения.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!