≡ Menu

Грижа за лаптопа и компютъра

В днешните дни повечето хора не могат дори да си представят живота без интернет и телефони. Тези нови технологии са навлезли до такава степен в нашият живот, че просто има моменти в който не можем да свършим нищо ако нямаме достъп до нашият лаптоп или гсм.

Те играят толкова голяма роля в глобален мащаб, че една повреда в сървърите на Google примерно може да доведе до хаус в много световни организации, а да не говорим за обикновения потребител. Затова и производителите на този вид техника се стараят да правят все по-надеждни новите лаптопи и компютри.

Въпреки всичко обаче това е техника и тя си иска своето, а именно периодична профилактика и поддръжка, защото един евентуален отказ би довел до хиляди проблеми-парични, времеви или физически. Като специалист борещ се от години с подобен вид проблеми бих дал няколко изключително полезни съвета за собствениците на преносими и стационарни компютри.

Ето и някой от най-важните:

-Всяка година те трябва да се отварят за профилактика и почистване-лаптоп/компютър се разглобява внимателно, почиства се от насъбралите се-прах, косми и всякакъв вид боклуци (идея си нямате какви неща съм намирал вътре). Сменя се и термо пастата-след определен период тя губи своите качества и вместо да помага за топло отделянето тя дори пречи.

-Средно на около три месеца трябва да се прави бекъп на важната информация.

-Ако чуете странни шумове от лаптопа или той се изключва от само себе си-то веднага се обърнете към сервиз за лаптопи или компютри.

-Избягвайте да го използвате на мека мебел, тъй като по този начин се охлажда много по-трудно и се задръства с прах в пъти по-бързо.

-Избягвайте да държите каквито и да е течности до вашата техника.

-Инсталирайте програмата hdd sentinel-тя следи състоянието на вашият хард диск и при евентуален проблем ще ви сигнализира за да предотвратите загуба на информация. На всичкото отгоре е безплатна.

-Когато е в работно състояние избягвайте да го движите много, защото хард диска е в пъти по-податлив на повреди когато работи.

-И не на последно място – бъдете внимателни с вашата техника, за да си спестите хиляди проблеми и нерви.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!