≡ Menu

Грижи за детето в най-ранна възраст

Веднага след като детето ни се роди и сме му преброили пръстите на ръцете и краката, започваме да се чудим какво му е приготвило бъдещето. От този момент насетне всяка секунда, в която сме лишени от сън, е фокусирана върху това да осигурим всичко необходимо за правилното развитие на нашето дете, както физическото, така и умственото.

Въпреки че храненето оказва основно влияние върху физическото развитие на детето и също така въздейства на когнитивните функции, има редица други фактори, допринасящи за способностите на детето да обработва информация, да решава проблеми, да говори и да разсъждава.

Грижи за детето в най-ранна възраст

Някога критикували ли са Ви, че се грижите прекалено много за детето си? Притеснявате ли се, че ще го превърнете в „мамино детенце“, защото го заливате с любов прекалено често? Освободете се от вината. Силната връзка между едно малко дете и неговия родител е най-решаващия компонент от когнитивното развитие. Усърдните грижи в ранната възраст осигуряват необходимата основа за едно нормално развитие.

Когато сме постоянни в грижите за нашето пеленаче, като например да реагираме когато плаче, ние му помагаме да израсне като едно по-самоуверено дете, готово да изследва света и да общува с връстниците си. Този тип връзка въздейства и на социалното и емоционалното развитие на детето.

Влияние на учебната среда

Кой би помислил, че безбройните повтаряния на едни и същи детски песнички и приказки помагат за развитието на мозъка на детето? Вярно е. Освен първоначалната връзка със своя родител, учебната среда на детето също е решаващ фактор за когнитивното му развитие. Една сигурна и предвидима среда – такава, която е богата на говорене, ангажираща, отзивчива и грижовна – ще има позитивно влияние върху умственото развитие на малчугана. Тези деца ще извлекат най-доброто от тяхната среда и когато стигнат до училището ще бъдат по-подготвени да усвояват нови знания. Освен това, тъй като повечето проблеми с ученето се проявяват когато детето е на 7-8 години средата, богата на умствени стимули, става още по-важна. Ако едно дете се нуждае от помощ в определена област, колкото по-своевременна е намесата, толкова по-лесно ще е на детето да се справи с проблема си.

Игри и социални контакти

Добри новини, Мамо! Всички тези игри на криеница, гонене и танци в спалнята всъщност допринасят за когнитивното развитие на твоето дете. Колкото повече социални взаимодействия имат малките деца, толкова по-подготвени ще бъдат когато стане време за училище. Деца, чиито родители ги насърчават да си играят и да изследват околния свят, са по-уверени в себе си и изграждат по-добри взаимоотношения със своите връстници.

И въпреки факта, че в нашето общество, играта често се отъждествява с видеоигри, смартфони и таблети, родителите не бива да се притесняват прекалено много за така наречения „изолиращ ефект“ на технологиите върху децата ни. Стига да ги наблюдаваме и да поставяме ограничения. Не е задължително технологията да има негативно влияние. Тя всъщност може да бъде от полза за развитието и ефективността на детето в училище. Все пак то трябва да се чувства комфортно с технологиите, защото ще продължи да ги използва и когато порасте. Но е важно да се уверите, че сте част от това, което детето Ви прави онлайн.

Генетика и Хранене

Няма съмнение, че генетиката и храненето ще играят голяма роля в способността на детето Ви да разсъждава. Например храненето с богата на хранителни вещества диета, пълна с протеини, витамини и минерали ще помогне. Шепи с бонбони, бисквити и чипс само ще навредят. И разбира се, генетични аномалии като тези, свързани със синдрома на Даун, ще се отразят на способността на детето да се учи.

Родителските решения влияят на начина, по който децата израстват физически, социално и емоционално. Но това не значи, че родителите трябва да бъдат обсебени със следването на определени стъпки, за да отгледат едно добре приспособено дете. Родители също могат да търсят съвет в център за личностно развитие.

Не съществува перфектна формула, затова най-доброто, което може да направим е да осигурим една среда пълна с подкрепа, разбиране и примери за подражание.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!