≡ Menu

Диабет по време на бременност – причини и симптоми

Диабет по време на бременност е един от най-честите проблеми, пред които са изправени жените и обикновено е предизвикан от увеличаване на хормоните, които се отделят от плацентата. Това е симптом, който се среща при повечето жени във втория или третия триместър на бременността, но подобно на други проблеми, изчезва след раждането.

Жените, които са развили диабет по време на бременност, може да бъдат сигурни, че те и техните бебета ще бъдат в добро здраве след раждането. Около 4% от бременните жени развиват гестационен диабет. Основната причина за това заболяване по време на бременност е, че тялото на майката е единствения доставчик на глюкоза за бебето. Тази глюкоза се доставя на бебето чрез плацентата. В замяна на това тя произвежда някои хормони, което помага на бебето да се развива, но от друга страна тези хормони пречат на майката да използва инсулина. На по-късен етап плацентата увеличава производството на тези хормони, което води до блокиране на движението на глюкозата от кръвния поток към клетките на тялото на майката. Глюкоза е единствения източник на хранителни вещества за бебето, което то приема чрез плацентата.

Гестационния диабет възниква при приблизително 4% от всички бременни жени. Няма точни данни какво причинява това заболяване, но се смята, че хормони, произвеждани от плацентата са в състояние да предотвратят възможността организма да абсорбира инсулина. В резултат на това се получава инсулинова резистентност.

Симптоми на гестационен диабет

Ето някои от симптомите характерни за появата на диабет по време на бременност: прекомерна жажда, намалено зрение, често уриниране, неочаквано чувство за глад, прекалена умора. Често е доста трудно да се открие заболяването, защото тялото е подложено на множество промени, много от които се проявяват за първи път. Бременната жена трябва да бъде в контакт със своя лекар, така че е необходимо да споделя всички необичайни симптоми, които усеща. Диабета обикновено започна в 5-6 месец на бременността и изчезва след като бебето се роди.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!