≡ Menu

Дизайн на лого и ползите му за фирмата

Дизайн на лого и ползите, които той носи за една фирма са дискутирани множество пъти. Несъмнено този дизайн е жизненоважен за една компания, ако тя е сериозна и иска да се

развива, разраства и гради лицето си с времето пред потребителите си. Ще кажете, че това са прекалено превъзнесени думи и едно лого е просто визуализация и рекламен трик, но съвсем не е така. Добре изграденото и професионално лого е със статуса на символ и знаков елемент от съществуването на една фирма. То трябва да бъде максимално ясно, въздействащо и променливо. На пръв поглед прости и достижими неща, които на практика не са толкова лесни за изпълнение се оказва.

Нека ви запознаем малко с историята на дизайн на лого!

По принцип идеята да се създават лога става масова и нашумява по времето на създаването на интернет. Но предшестващата история на този знаков елемент от имиджа на една компания е родена доста по назад във времето. Древните Египтяни и хората от Месопотамия са отпечатвали знаци на тухлите, които са служели да окажат за коя постройка ще се използват те. По-късно Римляните еволюират тази знакова маркировка, като оказват място на производство, място за доставка и производителя на тухлите върху самите тях на базата на символ. След Индустриалната революция, някъде по времето на втората половина на 20 век, логото претърпява разцвета си. От тогава насам определянето идентичността на фирма, марка или продукт е неизменна част от добрия имидж.

Дизайн на лого няма определена листа с действия, която трябва да бъде изпълнена, за да стане добро едно лого. Това е така, защото самия процес по дизайна на този идентификационен елемент е изкуство, а не математика! Затова и присъствието му и визуалната провокация, която носи за една компания са жизненоважни и незаменими.

Ето и 2 важни фактори за един лого дизайн:

Възможност за промяна – гъвкавостта на едно лого е страшно важна. То трябва да може да се използва с лекота върху различни медийни носители. В миналото логото предимно е било отпечатвано върху рекламни материали на хартия, но в наши дни то има доста по-разнообразни приложения. Можете да използвате на сайта си, на банери, на визитки и отпечатано на тениски дори. Затова семплия и идеен дизайн е изведен на първо място, защото има качествата да се променя по всякакъв начин и същевременно да си остава същият.

Директна провокация и запаметяване – ако едно лого не е забележимо от първата секунда, може би не е провокативно достатъчно. Директното забелязване и провокиране на човешкото внимание води и до запаметяване. А едно лого освен внушение, което да предаде и история, която да разкаже трябва и да бъде запаметявано. Така марката, и компанията, която олицетворява ще бъде разпознаваема и логото ще си е свършило работата. Понякога дори често пъти най-опростените изображения от дизайн на лого провокират най-много съзнанието ни, но едно лого гради образа си не само визуално, но и интелектуално с годините!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!