≡ Menu

Домашен кефир

Кефира е вид ферментирало мляко, наподобяващо по гъстота киселото мляко продавано по магазините. Често се говори за него като вкусно млечно-кисела напитка. Съдържа здравословна и богата на пробиотици флора, много полезна за човешкото тяло.

Кефирът е чудесен за плодови шейкове, корнфлейкс или като крем за десерти, кафе или чай.

Кефировите “зърна” са активни, живи култури, състоящи се от мая и бактерии и се наричат “зърна”, най-вече заради външния си вид. Кефировите зърна могат да бъдат закупени онлайн или в някои магазини за здравословни храни.

Така че тук Ви предлагаме една вкусна рецепта, която можете да направите у дома.

Състав:

1 супена лъжица кефирови зърна

1 литър пълномаслено мляко

Приготвяне:

1. Добавете кефирови зърна и мляко в стъклен буркан и го напълнете до върха.

2. Покрийте с чиста кърпа и еластична лента и след това оставете настрани.

3. Изчакайте 1-2 дни, като периодично разбърквайте с пластмасова лъжица (това е важно, защото металните прибори убиват здравословните култури).

4. Когато сместа се сгъсти прецедете кефировите зърна с пластмасова цедка (направете всичко възможно, за да запазите непокътнати зърната). Новополучената течност поставете в хладилник за по-късна консумация. Добре е да се знае, че можете да използвате същите тези зърна отново, защото те ще продължат да бъдат активни.

Как да си направим кокосов кефир

Кокосовият кефир също е много вкусна алтернатива. За разлика от кефира направен от краве мляко, кефирът със кокосово мляко няма онзи специфичен ферментирал или кисел вкус. Изключително приятен е на вкус с естествено сладък вкус на кокосови орехи.

Текстурата е богата и гладка и е малко по-рядка от кисело мляко. Домашно приготвеният кефир по мое мнение е много по-вкусен, от който и да е кефир купен от магазин.

Използвайте същата рецепта, както описаната по-горе, но променете съставките, така че вместо да се използва един литър краве мляко, използвайте две кутии с кокосово мляко.

Също така рехидратирайте кефировите зърна в мляко най-малко за 5 до 7 дни при стайна температура преди да ги използвате за кокосов кефир.

Ако кефировите зърна са дехидратирани, както са от повечето онлайн търговци, трябва първо да ги рехидратирате в кравето мляко преди употреба.

Поставете зърната в 250мл. краве мляко при стайна температура в леко покрит стъклен контейнер в продължение на 5 до 7 дни. През тези 5 до 7 дни млякото трябва да се сменя с ново всеки ден. Когато някое от подменените млека придобие леко ферментирал аромат Вашият кефир е готов за употреба.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!