≡ Menu

Екопътеки в Родопите

България е живописна страна – това се вижда ясно, когато човек реши да направи обиколка по стотиците екопътеки, виещи се из планините. Едни от най-зашеметяващите гледки са из Родопите. Ето и някои от местата, които да посетите там.

Екопътека „Каньонът на водопадите” се намира на запад от Смолян, само на около тридесет минути път от последните къщи. Най-високата й точка е на 1800 метра надморска височина, като денивелацията е 700 метра. Малки дървени и метални мостчета преминават през Еленска река, чиито многобройни водопади са дали и името на пътеката. По пътя ще видите Редените камъни (естествено скално образувание) и резервата „Сосковчето”, където можете да видите саламандър, мечка, глухари и още много други видове. Накрая ви очаква най-големия от всички водопади – Орфей, който пада от 68 метра.

Една сравнително нова дестинация за пешеходен туризъм е „Пътеката на Орхидеите”. Тя се намира в непосредствена близост до село Смилян, Смолянско, и е местообитание на четири вида орхидеи, родопски крем и силивряк. Пътеката се вие покрай река Арда, а в самото село Арда пък е изградена ботаническа градина с цел опазване на месното биоразнообразие.

Южнородопската екопътека е най-посещаваната в района. Тя започва от устието на Буйновска река и е с дължина 18 километра, минава между три реки, като над една от тях има изключително интересно скално образувание – мост, свързващ двата бряга. Ако тръгнете по нея, ще се натъкнете на няколко живописни водопада, и ще имате възможност да изследвате три пещери – Ягодинска, Харамийска и Дяволското гърло.

Накъдето и да се отправите ви очакват хиляди изненади. Туризмът в региона е развит, а много чужденци, които летят до България (например с евтините полети на Bulgaria Air), намират Родопите за една от най-живописните планини. Гостоприемството на хората от региона е пословично, и ако сте в близост до село Смилян, не пропускайте да ви нагостят с местния специалитет – смилянският боб.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!