≡ Menu

Ефективни начини за борба със стреса

Шоколад и ароматнa вана срещу стреса. Стресът и прекалената тревожност могат да направят живота ни непоносим. Под тяхното въздействие се събуждаме навъсени и избухливи, което е възможно да попречи в работа ни, както и да навреди на отношенията ни в семейството.

Някой път заради тревожността и параноята, която ни обзема, невъзможно е да се отървем от мисли за работата и куп различни проблеми.

Симптоми

Хората, които са стресирани и прекомерно тревожни, по-лесно могат да се разпознаят. Човек, който страда от стресово разстройство, например, не може да е спокоен и затова постоянно се движи. Освен това той е раздразнителен и нервен. Това състояние неминуемо се отразява и на здравословното му състояние. Често физиологическите симптоми на тревожността и стреса са раздразнителност, мускулно напрежение, главоболие и потене. Човек лесно се уморява, върти се в леглото постоянно и не може да заспи. Ето няколко бързи начина и полезни съвети за справяне с това неприятно състояние.

Помощ

Ако чувствате, че ви се е насъбрало прекомерно много стрес, се направете билкова отвара. Черният чай например, е способен да намали усещането на безпокойство. Отварата от лайка също може да ви помогне, като ви успокои. Според познавачите този вид чай облекчава тревожността и може да ви накара да спите като малките деца. Сладкото помага срещу лошото настроение. Ако лошото настроение ви напада, похапнете баклава или сладолед и изобщо не мислете как ще се отразят на тялото ви.

Шоколадът също намалява стреса. Сладкото изкушение подбужда обособяването на хормона на щастието, наречен серотонин. От своя страна той изиграва важна роля за психологическата ни стабилност. Освен че подобрява настроението, той дава и енергия.

Напитките, от които е нужно да се откажете, са кафето и алкохолът. Те причиняват прекомерно напрежение и възбудимост в организма, които могат само да навредят в тази ситуация.

Упражнения

Ако желаете по-бързо да се отървете от негативното настроение, се заемете с гимнастика. Безцелните разходки сред природата също могат да помогнат и да ви разсеят. Не е необходимо да отидете чак в планината. Сложете в раницата си малко храна и се разходете в близкия парк. Освен това може да медитирате или да се запишете на йога.

Водните процедури също са много ефективни в борбата срещу стреса. Поглезете се с релаксираща вана с пяна и с ароматни масла. Когато желаете да се раздвижите, поплувайте в басейн. От полза може да бъде и контрастният душ.

Цветовете

Цветовете, които ни заобикалят, също оказват влияние върху нашето настроение, разправят психолозите. Светлосиният цвят е успокояващ. Прекалено дългото пребиваване между стените в такъв цвят обаче предисвиква усещане за липса на пространство и в резултат на това настроението се влошава, предупреждават психолозите. Жълтият цвят се асоциира с топлите слънчеви лъчи. Той е своеобразен психически стимулатор. Яркооранжевият цвят пък се асоциира с пламъка. Той действа облекчаващо на дишането и успокояващо на психиката. Затова е добре да изберете този цвят за вашите стени, разправят психолозите.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!