≡ Menu

Захранване на бебето

Мога ли да отложа даването на сок за шестия месец, както и захранването? Искам само да кърмя детето си до тази възраст. Как да се програмира захранването тогава?

Желанието ви да кърмите бебето си възможно по-дълго е повече от похвално. За детето няма по-добро от кърмата на собствената му майка.

Според официално приетите международни препоръки най-подходящата възраст за захранване е 5-6-и месец.

През този период значително нараства ензимната активност на храносмилателната система и съзряват и бъбречните функции. При захранването в определена последователност се включват пюрета, месо, яйца, риба, инстантни каши и др. Тези храни са източници на енергия, пълноценни белтъци, витамини, минерали, желязо, баластни вещества и др.

През последните години не се фиксира точно видът на първата въведена храна. В някои страни децата се захранват с инстантни каши, в други, включително и у нас, с млечно-зеленчукови пюрета. В повечето случаи обаче видът на храната се определя съобразно индивидуалните особености на детския организъм. У нас обикновено се препоръчва включване на плодови сокове през втория месец след раждането. При кърмените деца обаче даването им може да се отложи до 4-месечна възраст.

Вие можете да включите соковете в началото на 5-ия месец, като се придържате към следната схема:

• През 5-и месец – 2 пъти дневно по 5-10 мл, обикновено след хранене, като постепенно увеличавате количеството им до 20-25 мл;

• През 5-6-и месец – 25-30 мл 2 пъти дневно. През 6-ия месец можете да дадете настъргани ябълки, круши, намачкани банани и др.;

• През 7-9-и месец – 30-40 мл 2 пъти дневно;

• През 10-12-и месец – около 50 мл 2 пъти дневно.

Проведените през последните години наблюдения показват, че ранното въвеждане на сокове и плодови пюрета често е причина за хранителна непоносимост, диспептични разстройства и влошено усвояване на желязо. Затова не се увличайте да давате на детето големи количества сокове!

Най-добре е захранването на детето да протича по схема, която е индивидуална, като се отчитат апетитът му, здравословното състояние, наддаването на тегло, фамилната обремененост със затлъстяване, алергии и др.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!