≡ Menu

Зимни градини с Европейски стил

Зимните градини бързо набират популярност в голям брой държави по земното кълбо, където се използват в различни сфери на живота – частни, обществени и дори промишлени сгради. Всеки един народ е внесъл свой неповторим оттенък върху стила и интериорния дизайн на зимните градини, изграждани в дадената държава.

Изграждането на съвременна зимна градина е тежък и креативен процес. Изграждането на стилна, комфортна и едновременно с това надеждна и безопасна постройка, изисква инженерни знания и опит в материята. Райското кътче, което да бъде място за почивка и презареждане, да доставя радост дълго време на собствениците си, изисква обмислянето и вземането под внимание на много характеристики и специфични особености на конструкцията.

Зимните градини от край време, може би през периода на Древен Рим, са били изграждани за садене на растения, които обичат топлина. В последните години обаче, зимните градини са много повече от оранжерия. Зимните градини стават неизменна добавка от музей под открито небе, културно-оздравителни сгради, обществени постройки и бизнес центрове. Обърнати на места за отмора, трапезарии, галерии и дори работни кабинети, тези постройки правят силно впечатление у всеки човек благодарение на уникания си дух и обаяние.

Даже да нямате неаполитанска вила, зимната градина от Италия (conservatori итал.ез.) пак ще се впише чудесно към собствената ви къща, обикновено с южно изложение и леко над основното ниво на жилищната постройка. Архитектурата им прилича повече на открита тераса, само с покрив, без стени. И въпреки всичко решите ли да постройте такава постройка в област с по-суров климат, определено ще са ви необходими стени. Типично за декора на италианските зимни градини е изграждането на изкуствено езеро насред сградата, италиански вази и фигури и всичко това в бели, може и светли цветове. Голямото разнообразие на растения, обикновено цитрусови, допълват цветния интериор на италианската зимна градина.

Британците обичат зимните градини, навярно повече от всички други хора по света. В интерес на истината, 2 от главните 3 вида зимни градини, произхождат от Англия и са в резултат на английския строителен стил: = Зимни градини в Едуардски стил (Edwardian conservatories англ.ез.) – изчистените архитектурни форми напомнят за малко по-народен стил, но претворил в себе си великолепието и мощта на бившата владетелка на колонии. = Викториански зимни градини или както на английски казват “Victorian conservatories” – главна отличителна особеност е три- или петстранния панорамен прозорец. Стилът символизира здравината и устойчивостта на Ренесансова Европа.

Отличителна черта в интериора на английските зимни градини е използването на фабрично състарени мебели в тъмен или светъл природен цвят на дърво.

Чистота, Спокойствие, Подреденост – много точно описват германските зимни градини или казано на немски – “wintergarten”. Характерна черта на постройките в този стил е употребата на естествени материали. Немските зимни градини с лекота пасват към линията на всяка къща. Обзавеждането е семпло и сдържано, като живота на народа, но за сметка на това, дребните декоративни аксесоари биха могли се боядисат в ярки тонове.

Френските зимни градини или чаровно назовавани “conservatoires”, са ярък пример за показност, празничност и при това функционалност. Френският стил е съхранил разкоша на барока, разсъфнал във Франция по времето на Ренесанса. Мебелировка с извити крака, месингови детайли, огромни огледала с рамки от дърворезба са просто част от разкошния интериор на градините от Франция. Разбира се, аксесоарът, при липсата на който никоя френска зимна градина не може да мине – традиционния френски стол Bergere. Леко наподобяващ хамак, този стол е приятно място за общуване с любимите хора или място за отпускащо наблюдаване на нощния небосвод.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!