≡ Menu

Избор на качествен латекс

При реализирането на каквито и да е ремонтни и довършителни работи стои предизвикателството за избор на подходящите материали. Често този избор не е лесен, тъй като от изключителна важност е и съотношението цена – качество, за което е изключително трудно да се вземе правилно и обосновано решение поради липсата на обстойна информация и качествени консултантски знания у обслужващия персонал в големите строителни хипермаркети. От тази гледна точка, може би най-доброто решение, е да се посетят поне един или два специализирани магазина преди да се направи финалната крачка за закупуването на едно или друго решение.

С настоящето ще дадем няколко съвета за избор на качествен и добър латекс, който да ви служи дълготрайно и да не се налага да се прави нов ремонт кратко след приключването на предишния.

  1. Първият и най-важен въпрос, на който трябва да се даде отговор, за да се направи качествена препоръка относно класа интериорна боя, е къде ще бъде полагано покритието. В зависимост от това дали искате да боядисате кухнята или таванът на спалнята следва да се замислите какво натоварване ще има съответната повърхност и дали ще е необходимо често почистване, дали е възможно да се наруши лесно покритието, дали има опасност от удари с предмети и други. В зависимост от това ще трябва да съобразите и какъв вид боя ще ви е необходим – дали високо износоустойчива акрилна боя или дори евтин латекс, който няма да може да миете. Последното не го препоръчваме като правилен избор, защото всяка една повърхност търпи известно замърсяване и е добре да имате възможност да забършете с мокра гъба и да не се притеснявате, че ще отмиете цвета на латекса.
  2. Вторият въпрос, но не и по важност, е дали мястото на което ще поставяте латекса, е пряко осветено от слънчева светлина. Това е също важна част от избора на латекс, защото евтините и ниско качествени латекси не притежават добавки, които да осигуряват UV защита, и техните цветове бързо избледняват и загубват търсения ефект и очарованието от ново направения ремонт.
  3. Третият много важен момент при изборът на латекс е тонирането. Ниско качествените латекси се тонират само в светли цветове и не позволяват да реализирате много от артистичните си идеи. Също така е добре да се провери дали латексът и колорантите са от един и същи производител, защото това в голяма степен гарантира оптимално смесване и постигане на повторяемост на цветовете, ако е необходимо закупуването на допълнително количество боя, ако не сте изчислили правилно квадратурата.
  4. Не на последно място идва и въпросът за цената – и тук е много важно да се съобрази не само каква е цената за една “бака латекс”, но каква е и реалната разходна норма. Много често производителите изписват разходните си норми за покриване на 1 слой (на 1 ръка), за това е изключително важно да уточните с консултанта по продажбите дали обозначената разходна норма е за една или две ръце, т.е. дали осигурява пълно покритие на площта. Също така е важно да запитате консултант какви са препоръчителните аксесоари за нанасяне, защото използването на различни четки и валяци дава различни резултати. Не забравяйте да поискате информация и за правилното разреждане на съответната боя с вода, за да имате добра разливност и оптимална разходна норма.
  5. Накрая, моля ви, не правете опити да спестите 20-на лева, след като сте вложили вече 200 лева в латекс. Ще попитате за какво говоря? За грундирането! Задължително попитайте консултанта по продажбите какъв вид грунд следва да използвате преди полагането на интериорната боя, за да имате гладко, хомогенно и еднородно по цвят покритие при постигане на индикираната от производителя разходна норма за боята.

Надяваме се с тези кратки съвети да успеете да постигнете информиран и правилен избор на латекс при следващия ремонт!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!