≡ Menu

Изкуството на краткия самолетен разговор

Денят за летене е чудесен, самолетът е дошъл на време, шофьорът в таксито не ви се е карал, че носите прекалено много багаж, не сте си забравили любимото четиво, въобще всичко изглежда отлично, когато изведнъж чувате:

“Онлайн ли си купихте самолетни билети? Аз, да, за пръв път го правя…”

Честито, на около 30 хиляди метра във въздуха, човекът до вас иска да си поговорите. Сами разбирате, че да се намръщите и отвърнете глава не е най-добрият избор, затова ето няколко начина да започнете и да приключите подобен разговор бързо, лесно и безаварийно за двете страни.

Провеждането на кратък, лековат разговор може да бъде предизвикателство, когато той се провежда по време на полет. В самолета отделните индивиди много по-трудно избягват общуването и опциите им да го прекратят са доста ограничени, поради ограниченото физическо пространство. Например, няма как да си погледнете часовника и да кажете, че бързате за бизнес среща и трябва да прекратите разговора.

И все пак, повечето гурута в общуването твърдят, че със съвсем малка подготовка и повече увереност, всеки разговор може освен прекратен бързо, да се окаже и приятен.

За тази цел трябва да натрупате опит. Добре е постоянно да общувате с касиери, келнери или дори хора по улиците, така ще придобиете усет за това как различни непознати за вас хора реагират на подадените от вас теми или реплики.

Едно от неписаните правила на краткия разговор е това да бъдете себе си. Когато сте откровени и не се правите на голям експерт, пропускате опасността да ви залеят с повече и повече въпроси и така разговорът да се проточи безкрайно. Затова няма нужда, когато разговаряте да се правите, че нещо ви е интересно, ако то не ви е.

Любезното приключване на даден разговор е много важно, защото у събеседника няма да останат лоши чувства – все пак ви предстои да пътувате известно време заедно. Не захващайте теми като политика, религия и други, на които събеседникът ви може да се окаже доста чувствителен и така разговорът да се разгорещи.

Като цяло, това да бъдеш учтив и да можеш да контролираш разговора без излишни усилия, наистина може да спести на всекиго много часове прекарани в дълги дискусии или неудобни паузи от тишина.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!