≡ Menu

Изкушението на италианските мазилки на варова основа

Как с тяхна помощ вашият дом може да се превърне в храм?

От хилядолетия насам европейците използвали италианските мазилки на стени на варова основа. И до ден-днешен тази мазилка е основен избор на външна и вътрешна декорация на сгради. Но защо това е така? Като се има предвид, че през последните години технологиите много напреднаха и сферата на декорациите също претърпя големи промени, би се очаквало „модерни“ материали като гипсокартон, ламперии, боя и фасети да стават все по-евтини за монтаж и с тях стените да изглеждат по-свежо и съвременно.

Мазилки на варова основа

Оказва се обаче, че дори и в Америка италианската варова мазилка е много достъпно средство за разкрасяване на стени. „Италианското“ се свързва с традиция и естествения състав на мазилката, а качествата й и позволяват да се постигнат различни видове визия – подходяща е както при (old school) ретро дизайн, така и при по-съвременен, а цената й на квадратен метър обикновено е по-ниска от очакваната. При италианските мазилки на варова основа не е на лице зависимостта, която се наблюдава при италианските обувки например. При обувките самата италианска марка предполага много по-висока цена, но често тя не е гаранция за по-добро качество, дори напротив.

Ако някога сте били в Западна Европа то най-вероятно сте имали удоволствието да се насладите на разходки между сгради покрити с многопластова мазилка и невероятното им богатство от цветове. Тази мазилка предизвиква изключително усещане за топлина и лекота, богата текстура, плавност и осезаеми качества на традиционните варови мазилки, които е невъзможно да се имитира с боя или синтетични стенни покрития.

Италианските варови мазилки са с нулево съдържание на летливи органични съединения, защото те са съставени от естествени материали, взети от потоци и реки, извиращи от италианските Алпи (Доломитите). Когато натрупаният сняг през зимата се разтопи варовик, минерали и отломки се събират и се спускат надолу по планината заедно с разтопените сняг и лед. Под напора на ледената вода се извършва естествена филтрация за сортиране и повторно депозиране на събраните материали, които са вече чисти и са първичните съставки на варовите мазилки. При нанасяне на стените в няколко слоя, този материал има звукоизолиращ ефект, което допринася и за начина, по който в Западна Европа някой места и улички излъчват спокойствие, тишина и уют.

Ако вече си представяте как ще изглежда вашия дом декориран с подобна мазилка, то не губете повече време в мечти, а ги реализирайте като посетите и разгледате каталога ни с италиански декоративни мазилки Novacolor.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!