≡ Menu

Каква храна да не даваме на деца под 2 години?

Първите две години от живота на детето са прозорец от възможности за формиране на здравословни хранителни навици за целия му живот. Точно както Вие учите детето си на правилното поведение, също така трябва и да го научите и на добрата детска кухня. За да вкарате Вашето дете в правия път на детското хранене, трябва да го научите да се наслаждава на вкуса на пресните храни, които са освободени от консерванти и изкуствени оцветители и овкусители. Съществуват обаче храни, които колкото и вкусни да Ви се струват на Вас, те на са подходящи за малките деца.

Какво трябва да знаете:

• Не давайте на малките си деца: грозде, стафиди, цели маслини, сурови моркови, чери домати, парченца месо, зелен фасул, целина, цели ядки, пуканки, бонбони и фъстъчено масло.

• Внимавайте също с храни, които са подобни по размер или форма на гроздето или зеления фасул. Ако не сте сигурни за безопасността на размера на храна, я нарежете.

• Не оставяйте детето си само по време на хранене заедно с храната. Избягвайте да го храните, докато ходите прави наоколо.

• Дори след като децата Ви могат вече да се хранят сами убедете се, че сте наоколко докато те се хранят.

За какво не са готови децата Ви още:

• Непастьоризирано сирене или мляко. То може да съдържа вредни бактерии и вируси. Това може да доведе до хранително заболяване или по-сериозни здравословни проблеми.

• Мед. Той може да съдържа спори на Clostridium Botulinum. Спорите могат да прерастнат в бактерии, които може да доведат до хранително заболяване, наречено ботулизъм. За децата под една годинка, тези бактерии могат да бъдат смъртоносни.

• Краве мляко, особено ниско маслено или обезмаслено. Ако вече не кърмите детето си, изчакайте до навършване на една годинка, преди да му дадете краве мляко и се уверете, че е пълномаслено мляко. Преди навършване на една годинка бъбреците на децата не са достатъчно зрели, за да се справят с краве млякото. След 2-годишна възраст, децата могат да пият вече ниско маслено мляко (1% или обезмаслено).

Внимание: козето мляко съдържа по-малко фолиева киселина, желязо, витамин С и витамин D, които са необходими хранителни вещества за отглеждане на Вашето бебе.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!