≡ Menu

Какви са калоричните ви нужди?

Спазващите диета мислят калориите за свои врагове – за тази част от храната, която им пречи да отслабнат. Хранителните опаковки изброяват калоричния състав на една порция. При диетите всички калорични ограничения се насърчават, за да се свалят килограми. Можете да проследите приема си на калории с компютърен софтуер. Претоварването с информация за калориите може да превърне храненето от приятна част от ежедневието в игра с числа. Ние сме обсебени от калориите!

Истината е, че всеки се нуждае от известно количество калории всеки ден. Освен ако не сте високо трениран атлет, най-големият ви разход на калории за деня е нещо, което се нарича метаболична норма при почивка (МНП). Това са калориите, от които имате нужда само за да съществувате. Дишането, биенето на сърцето, клетъчният метаболизъм, бъбречната функция и дори мисленето и сънуването изразходват калории. Мускулните клетки използват калории, дори когато са в почивка. Яденето и храносмилането, стоенето, седенето, говоренето и сърфирането из интирнет – всички те изгарят калории извън основните изисквания на МНП.

Какво е калорията?

Калорията е термин за енергийното съдържание на храните. Някои храни са много богати на енергия. Други, като целината и краставиците, имат много по-малко. Това е нещо като да сравняваш октана в бензина. Високо октановото гориво ще позволи на колата ви да стигне малко по-далеч за всеки изгорен литър. По същия начин, една чаена лъжица рапично масло, съдържаща 100 калории, ще ви даде енергия за повече дейности отколкото една чаена лъжища нарязана целина, коята съдържа около 1 калория. За разлика от колите, хората нямат резервоари с лимит. Ние имаме разширяеми резервоари за гориво, наречени мастни клетки. Също за разлика от колите, ние можем да увеличаваме дневния си разход на калории чрез физическа активност.

Какъв е препоръчителният дневен прием на калории?

Изчисления, базирани на употребата на кислород, дават броя калории, изгорени за един ден. Тази процедура, обаче, не е практична за широка употреба. Има математически уравнения, които правят опит да изчислят калоричните нужди на базата на прости телесни характеристики като пол, възраст, височина и тегло. Но уравненията имат ограничения. Изследвания показват, че повечето уравнения допускат от 5 до 25 % грешки, когато се използват за да се определят основните калорични нужди. Ако се опитвате да планирате диета с понижен прием на калории, няма да ви е от полза, ако уравнението завиши основните ви нужди с 25%.

Наскоро бяха разработени малки преносими устройства за измерване на калории. Някои здравни клубове, медицински офиси и здравословни клиники ги използват, за да помагат на клиентите си да планират диета за отслабване. Процедурата обикновено включва носенето на щипка за нос и дишането през устата в малко ръчно устройство в продължение на няколко минути. Това е атрактивна концепция за спазващите диета, но има много усложнения. Упражненията, кофеинът, никотинът, алкохолът и яденето непосредствено преди теста могат да доведат до грешни резултати. Ако решите да се тествате, трябва много стриктно да спазвате инструкциите за подготовка преди теста.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!