≡ Menu

Какво е витамина?

Какво е това витамин? Понятието витамини се заражда през 1912 година, когато американския био химик Казимир Функ извлича от люспите на ориза, вещество което съдържа витамин B1, необходимо за лекуване на болестта бери-бери, като по-късно му дава името “витамин”.

Руския учен И.Н. Лунин публикуван през 1880 година обяснява в трудът си нуждата от витамин. До наши дни ние използваме около тридесет витамина, които активно действат върху кръвообращението, и други.

Най-много съдържание на витамини има в растенията. Витамин А помага на растежа ни, съдържа се в тези продукти: мляко и други. Витамин К е важен за съсирването на кръвта на човека и за правилната ни сърдечна дейност спомагайки общото укрепване на сърцето ни.

Витамин Е е полезен за правилното функциониране на жлезите с вътрешна секреция, мазнините в човешкия организъм. Витамин С лесно и бързо можем да намерим в цитрусовите плодове, а също и от зелените зеленчуци.

Освен че действа ускоряващо на имунната система, той помага и за образуването на бели кръвни клетки. Недостатъчен прием на витамин C може да стане причина за лесното ни разболяване и податливост към опасни инфекции.

Витамин B1 си набавяме от пълнозърнест хляб, свинско и риба. При недостиг има опасност от мускулна слабост, инфекциозно заболяване, полиневрит и др.

Този витамин е много полезен за нервната ни система. Чрез витамин В5 се справяме с инфекциите. Както Б1, така и В5 се съдържа в рибата, свинското и пълнозърнестия хляб. Липсата на витамините в организма ви води до болести, които са: авитаминоза, хиповитаминоза, а прекомерното им използване е хипервитаминоза.

Голяма част витамини използвани в лекарствата, се образуват от химични и микробиологични синтези, тоест те са изкуствени. Има много комплекси с минерали и витамини, но най-добре е да изберете витамини от реномирани производители, още повече ако той е Български и витамините са на добра цена. Съвета ми към потребителите е – изберете Български витамини. Те са достатъчно добри и полезни, а също така и евтини за разлика от чуждестранните.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!