≡ Menu

Какво не знаем за оплешивяването

Плашите се всеки път, когато с ресането на косата изхвърляте кичури от нея. Не е нужно да се безпокойте непрестанно. Известно е, че ежедневно всеки от нас губи от 5 до 100 косъма на ден. Друг момент е смяната на сезоните. Проблем може да съществува ако забележите постоянно изтъняване на космите и оредяването на косата в различните части на главата. Тогава е добре да потърсите лекарско мнение, за да не се окаже признак на алопеция. Алопеция може да засегне всеки. И това невинаги е генетично заложено. Понякога е достатъчна само малка доза ежедневна грижа и правилно избрана козметика, за да имате съвършена коса.

Най-честа проява на плешивост при мъже и жени е т.нар. андрогенна алопеция или плешивост. Това е в резултат на повишени нива мъжки полови хормони – андрогени. Това може да бъде наследствено. Понякога се забелязва М-образно изтъняване на косата в централната или фронталната зона, според това дали е при мъж или жена.

Плешивото теме може да е алопеция ареата. При това състояние, имунитетът произвежда антитела, които обикновено отблъскват вредните микроорганизми, но вместо да увредят фоликулите на косъма, това води до падане на коса и образуването на гладки кръгли петна.

Ако сте били подложени на операция или сте имали тежко заболяване през последните 3 месеца, може да забележите загуба на коса, която да е в по-големи дози.

Естествена реакция на тялото е да реагира на стресова ситуация, а това оказва влияние в растежа и понякога дори води до оредяване или пълна загуба на косата. Започва изтъняване на косата и нейното постепенно окапване.

Хормоните също играят важна роля за косата, а тя от своя страна е свързана с тиреоидни заболявания и бременност. Излишъкът или понижаването на хормони на щитовидната жлеза също води до косопад. След раждането, рязко намалява нивото на естроген, женският хормон. Това води до временна загуба. Други медицински състояния са гъбични инфекции, диабет, лупус и прием на някои лекарства.

Знаете ли, че дори фризьорските навици могат да провокират загуба на коса? Постоянното теглене на косата, носенето на плитки, опашка водят космените фоликули до известно натоварване, алопеция.

Неправилните лечения могат да усложнят проблема повече отколкото да са в полза.

Намирането на причината, поради която губите косата си е съществено важно значение.

Така вашия дерматолог ще може по-лесно, бързо и адекватно да се ориентира в правилното лечение. Терапията ви може да включва, както вътрешни така и външни медикаменти. Отстраняването на проблема ще е много по-сигурно залагайки на правилното лечение, а то ще е такова при правилна диагноза, която ще е в резултат на истинските симптоми.

Народната медицина и днес намира широко приложение в грижата за коса и борбата с косопада. Цели томове с билкови и природни продукти са изписани, които и днес помагат на стотици хора да се справят с проблемите по скалпа на главата. В този ред на мисли, нека издадем някои „обществени тайни“ за най-лесно достъпните и широко разпространени от тях. Сред тях са – коприва, жълтък на яйце, пчелен мед, пчелен восък, клей, репей, зехтин, бирена мая, кисело мляко. За всяка една естествена съставка съществува правилна и точна дозировка, а при редовна употреба може да направи чудеса с косата.

С професионалния консултант от нас всеки може да се предпази от проблемите с косата.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!