≡ Menu

Какво трябва да знаем за отпадните води и защо е нужна изгребна или септична яма

Най-лесният начин да се разбере сложността на битови отпадни води е да се проучат заустванията от всяка от по-големите платци в дома.

Важно е да се помисли, че почти всички продукти, които купувате, в някакъв етап отиват в крайна сметка в системата за отпадни води, или като остатъчен материал на използване, или разграждане от консумация. Само си представете всички продукти в местния супермаркет, аптека, бакали, магазини и местни храна за дома – в някакъв етап, който ще се озове в канализацията, с изключение на контейнерите и опаковките.

В тоалетната, останките от вашата храна, заедно с метаболитни разпадни химикали ще бъдат комбинирани с хартия, тоалетни почистващи продукти и вода. За да се промие далеч в системата за обработка, анти-пробиотици могат да нарушат ефективната работа на анаеробни бактерии в септичната яма.

Какъв остатъчен ефект могат да имат те?

В кухнята, изхвърлените останки от приготвяне на храна и почистване, заедно с масла и греси, миене на съдове и други химикали осигуряват, както твърдо, така и течно натоварване на системата за третиране. Бактерии от разлагащи се меса и гниещи зеленчуци ще бъдат изхвърляни като битов отпадък. Сваляне като голяма част от твърдите вещества чрез използване на евтина цедка, остъргване на плочи преди измиване и отделяне на масла и греси за рециклиране, създава допълнителен компост, който ще намали натоварването на азотни продукти от отпадъчните води. В днешната модерна кухня, някои масла и греси се втвърдяват при стайна температура или са заменени с растителни масла, които остават в течно състояние при стайна температура и отстраняване им в маслоуловители е непълно.

Пастата за зъби, гелове за коса, дезодоранти за тяло, талк на прах, кремове за тяло, бои и купища други “лични продукти” за коса са само част от микса, който се отлага. Можете да го наречете “супа” от бита и част от вас, но реално това е, което запушва канализацията и замърсява отводнителната система.

Компонентите на перални са част от многото продукти, които правят задачата за обезвреждане на отпадъчните води по-трудна. Много перилни и почистващи продукти трябва да бъдат забранени, поради потенциалното им въздействие върху околната среда.

Когато системата за лечение се състои от една септична яма на място, или система за третиране на отпадни води, а след това на последиците от тези твърди и химически добавки могат да взаимодействат с уреждането на първичния резервоар, като ще бъдат обсъдени по-долу. Може би най-сериозното въздействие на отпадъчните води е по структурна стабилност и пропускливостта на почвата в зоната на разпръскване.

Докато кухнята допринася само малка част от отпадъчните води, генерирани от едно домакинство, като цяло натоварването идва от твърдите вещества, които предизвикват най-голяма пречка за третиране и обезвреждане. Твърдите частици биха били по-добре отстранявани и компостирани като процес на рециклиране на ценни хранителни вещества.

За съжаление, много от насоките за битови отпадни води, третиране и обезвреждане разчитат на изчисляване на натоварването на хранителни вещества в почвата. Тогава натоварването на замърсители, се оценява за всяка от точките за производство на четири замърсители (милиграма на литър), умножено по обем вода (литри).

Замърсителите са всички онези продукти и техните производни, които могат да бъдат третирани по един или друг начин. Вземайки под внимание трите компонента на отпадъчни води: (1) на водата; (2) органични, включително бактерии, паразити и червеи и (3) неорганични вещества, то приносът на всеки източник на отпадъчни води в дома е генерализиране на септична яма.

Повече за услуги около почистване, може да научите тук.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!