≡ Menu

Как да изберем дъска за рязане

Изборът на дъска за някой може би е нещо глупаво или елементарно, но в същност не е така. Когато подбираме дъска за рязане трябва да знаем, че при рязане на определени продукти можем да се заразим от куп болести и зарази, които по принцип има по продуктите, когато ядем, но термично обработени. Един от тези продукти е например пилешкото месо. Дървените дъски за рязане са добър вариант, но те биват с хоризонтално разположение на жилите на дървото и вертикално. Когато са хоризонтално ножовете се затъпяват по често, но дъската се почиства по добре, а когато са вертикално разположени – ножовете не се затъпяват, но дъската не може да се почиства добре. Ние Ви препоръчваме да измивате дъската обилно с оцетна киселина. Така се предпазваме от стафилококи и саломонела. По пластмасовите дъски тези бактерии се задържат и виреят по дълго време. Ние препоръчваме тези дъски при нужда да се мият с белина. Стъклените дъски за рязане са много добри при употреба, почистват се лесно, но изключително бързо се затъпяват ножовете.

Ползвайте дървени дъски – при тях бактериите не оцеляват дълго време. Препоръчваме Ви още и когато режем пилешко, да не режем нищо друго на дъската преди да я измием добре.

Пластмасовите дъски за рязане на пиле според нас трябва да се забранят. Европейската система за изисквания към ресторанти е създала строги правила, които според нас не са правилни в отношение на използването на пластмасови дъски в транжорни, макар, че там да е упомената строгото профилиране на уреда който се използва. Не случайно възрастните хора са свикнали и използват дървени дъски за рязане, а не модерните и красиви. Една пластмасова дъска от друга страна измивана добре и използвана както трябва би била по подходяща за интериора в кухнята Ви.

Надяваме се съвета от домакиня криво ляво да ви е бил от полза.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!