≡ Menu

Как да подберем ресторант

Хапването по заведения ви освобождава от задължението сами да си сготвите храната. Независимо от това е по-добре да си направите сандвич с фъстъчено масло у дома, отколкото недобре приготвена храна по ресторантите. Нищо не разваля настроението така, както харченето на пари за безвкусна храна. Вече избора на заведения не е никак малък. Например има много приятни рибни ресторанти във Варна. Ако искате добра чужда кухня ще я намерите в някой от многобройните ресторанти в София.

Това са някои от най-важните показатели при избора на добър ресторант:

  • Ресторантът трябва да е чист
  • Мястото трябва да ухае на приятно
  • Трябва да има много клиенти

В случай, че салонът на ресторанта не е чист, то в кухнята му без съмнение ще е още по-зле. Пропуснете го. Ако не можете да доловите приятното ухание от приготвянето на храната, най-често ще ви поднесат остатъци или нещо, което е старо. Пропуснете го. Ако няма хора по масите, тогава или храната е лоша, или обслужването е ужасно, или пък е много скъпо. Възможно е да съществува някаква друга причина, заради която местните не го предпочитат. И вие направете така.

Други показатели, влияещи при избора на заведение са:

  • Паркинг. Преди да се нахраните, първо трябва да успеете да стигнете до ресторанта. Бъдете сигурни, че има къде да паркирате наоколо. Ако е необходимо, обадете се предварително и се поинтересувате дали заведението предлага паркинг или има такъв наблизо.
  • Резервации. Не пропускайте да направите резервация, ако това е изискване на ресторанта. Обадете се предварително, особено ако обмисляте да идете по време на празник или неработен ден, когато ресторантите са по-натоварени.
  • Цена. Не е нужно да обирате банка, за да си поръчате добра и прясна храна. Трябва да й се насладите, без да се упреквате за разхода.
  • Разнообразие. Ако отивате на ресторант с приятели, менюто трябва да предлага всякакви ястия, така че да удовлетвори желанията на всички клиенти.
  • Количество. Порциите в някои заведения са толкова малки, че е изключено да задоволят глада ви. Вероятно няма да отидете там отново. В някои ресторанти ви предлагат гигантски порции, които едва ли можете да изядете. В този случай, ако храната ви е харесала, не се безпокойте да поискате да ви опаковат останалото за вкъщи.
  • Специални изисквания. Проверете дали заведението обслужва клиенти със специфични желания. Можете ли да си поръчате храна с ниско съдържание на сол, без стабилизатори (като натриев глутамат), вегетарианска кухня и т.н. Това е от значение, ако вие или някой от вашите приятели има непоносимост или има специални хранителни нужди.
  • Препоръки. Не са за пренебрегване оценките и коментарите за даден ресторант. Те ще ви дадат добра представа за мястото, особено ако препоръките идват от хора, които знаят за какво говорят. Разпитайте колегите си (от отговорите им ще разберете нещо повече и за самите тях!) И все пак, за големи събирания е за предпочитане да заложите на заведения, които вече сте пробвали и лично сте изпитали. Със сигурност вечерта ви ще мине по-приятно на място, където сте били преди и където персоналът ви познава. Там вие сами можете да препоръчвате, защото познавате листата с вината и познавате начина, по който нещата стават. Не е необходимо да се притеснявате за нищо, а просто да се наслаждавате на хубава храна, заобиколени от приятна обстановка и отлично обслужване.

Има случаи, когато може да се намери хубав ресторант, ако просто се доверите на обонянието си. Докато бях на конференция Пловдив, се разхождахме по централната улица с част от моята група и изведнъж усетихме полъх на вкусна миризма. Беше почти време за вечеря и решихме да вървим след аромата и да видим къде ще ни отведе. След няколко пресечки се озовахме на една алея, на която се виждаше вентилаторът, източник на аромата. Завихме зад ъгъла и на лицевата част на сградата видяхме бар, с надпис “happy hour” (“щастлив час” – 1 час, през който цените са по-ниски от обичайните). Заведението предлагаше мексикански Такос с късчета месо, запечени на грил върху топли царевични питки полети с пикантен салса сос. Беше едно невероятно вкусно и незабравимо изживяване. Когато бяхме на конференцията опитахме и други прекрасни ресторанти в Пловдив, но този , на който попаднахме чрез обонянието си беше много добър. Сега следва симпозиум на морето и си мислим какви ли хубави ресторанти в Бургас ще открием.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!