≡ Menu

Как да предпазим детето си от хранителен дисбаланс и затлъстяване?

Родителите могат да помогнат на децата си да развият подходящ физически глад. Те могат също така да им помогнат да разпознаят своите истински чувства – кога са гладни и кога са лакоми. Именно в това се крие тайната за предотвратяване на хранителен дисбаланс и затлъстяване. На децата трябва да се дава храна, единствено когато те са физически гладни и в последствие те ще развият здравословен навик за хранене.

Предотвратяване развитието на хранителни разстройства, трябва да започне още в началото на живота и дори да включва нагласи и поведение, които не са пряко свързани с храните и храненето за деца. Родителите трябва да бъдат в състояние да реагират по различни начини на детските нужди за храна и винаги да знаят кое е полезното за тях. По този начин се създава у детето вътрешен контрол и ясно самосъзнание за това кое е вредно и кое не е.

Готовността на родителите да отговарят на потребностите на детето, но също така и да определят необходимите граници, са важни за взаимодействието между родители и дете. Родителите трябва да бъдат в състояние да правят разлика между изразяване на хранителните нужди и изразяване на хранителните желания на детето. За да предотвратят хранителни разстройства, родители не трябва да използват храната като универсален посредник, залъгалка, награда или наказание. Това е нещото, с което се прави разграничението между различните нужди и е в основата на доброто детско здраве. Родителите могат да помогнат на детето си да развие здравословно чувство на глад и удовлетворение, като го научат да приема сигнали с произход от собственото си тяло. Запомнете, никога не принуждавайте детето да яде на сила.

За да бъде детето Ви здраво, не трябва да налагате мнението си за това, кога детето трябва да се храни. Храненето за деца е специфично и само детето знае, ако е гладно или сито. Родителите трябва да избягват да дават храна на детето, като утеха или срещу възнаграждение. Сигналите за глад на детето трябва да определят дали то трябва да се храни точно сега или не. Храната не трябва да се свързва с нищо друго освен физически глад. За да се избегнат здравословните проблеми свързани с детското хранене, родителите трябва да се уверят, че винаги има здравословна храна у дома и да избягват примамливата нездравословна храна. Детето може да харесва повече нездравословната храна и нея да използва да задоволи глада си. Това обаче не е храната, от която тялото се нуждае.

Важно е да слушате детето си, за да се разберете неговите желания и нужди и да покажете уважение към тях, но това не означава, че детето трябва винаги да получи точно това, което иска, защото то не винаги е полезно за него. Когато става въпрос за хранене за деца, трябва да се внимава кога детето яде от глад и кога от лакомия. По този начин значително ще се намали риска от затлъстяване.

Не за всеки родител е лесно да задоволи нуждите на своето дете. Но ако самите родители са твърде заети със собствените си проблеми и не обръщат достатъчно внимание на детската кухня, те са изправени пред още по-трудно предизвикателство.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!