≡ Menu

Как се нанася кит за дърво?

Искате да ремонтирате дървените мебели? Непременно ще трябва да се снабдите с кит за дърво. Ще го намерите във всеки магазин за бои, лакове и строителни материали в каквито си пожелаете цветове. Благодарение на него мебелите ви скоро ще изглеждат като нови.

Специалистите съветват начинаещите майстори да купуват кит за дърво на латексова основа. Той се почиства лесно. Изглежда естествен и бързо може да бъде оцветен или шлифован.

Ако дървената повърхност е повредена от вода, по-добре е да използвате кит за дърво на епоксидна основа. Той не може да бъде оцветен, но може да бъде боядисан. Ако по повърхността има малки дупчици и драскотини, не използвайте сух кит. С него няма да успеете да постигнете максимална гладкост.

Нюансът кит трябва да отговаря в максимална степен на дървото. Нанасяте малко количество на повредените места и го оставяте да изсъхне. Само когато е напълно сух можете да сте сигурни, че той напълно съвпада с дървото. Ако откриете, че все пак цветовете не съвпадат, не се притеснявайте. Смесете няколко цвята кит, докато не получите този, който ви трябва за конкретния случай.

Използвайте шпакла или нож за кит. За да го разстелете добре, ножът трябва да бъде гъвкав. Ако дупките са много миниатюрни, няма да успеете да се справите с тези инструменти. Колкото и невероятно да ви звучи, пробвайте да го вкарате в дупката с молив.

Сложете малко повече кит. Нека той бъде малко по-висок, а не на равнището на повърхността. Когато изсъхне, ще се свие и ще се прибере.

Оставете го да изсъхне добре и след това шлифовайте повърхността с фина шкурка. Това е всичко.

Важно е да познавате различните видове кит. да знаете кой ще е най-подходящият за вас.

Сухият кит (на целулозна основа) трябва да се смеси с вода преди употреба. Той има дълъг срок на годност. Течният кит също е на целулозна основа и е смесен с дестилати и кетони. Изсъхва по-бързо след като го нанесете и това безспорно е предимство.

Съществува и кит на гипсова основа. Той не се свива много и остава в очертанията на дупката или драскотината, която трябва да запълни.

Полиестерния кит изсъхва бързо. Въпреки това е добре да го ползвате на тънки слоеве. Ако са по-дебели, може да се счупи в процеса на съхнене.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!