≡ Menu

Как с трактор и плуг да подготвим земята за оран?

Подготовката на земята за сеитба изисква време и обработка, за да бъде на 100% сигурно, че почвата е готова за засяване със семена. Употребата на трактор при обработка на земята е от изключителна важност. Той може да тегли различни плугове, всеки от който има индивидуално предназначение, с цел да подготви полето за засаждане. Обработката на земята за сеитба е добре да стане на пролет, след като изчезне грубата слана.

От какво се нуждаете?

  • Чизел
  • Дискови брани
  • Единичен обръщателен плуг

В тази статия ще ви представим 3-те основни стъпки, които всеки добър земеделец трябва да следва, за да бъде сигурен, че правилно обработва земята си.

Прикрепете чизела в задната част на трактора, чрез закрепване на езика на плуга към теглича на трактора. Обикновено се поставя стоманена шпилка, която минава през езика на плуга и в теглича. Тя подсигурява заключването и държи плуга на място. Чизела съдържа два реда от плугови шипа. Обикновено са по 4-5 шипа на всеки ред, като всеки от тях завършва с остър край. Плъзнете чизела зад трактора, докато се покрие цялата повърхност на полето. Основната функция на чизела ще бъде да проникне дълбоко в почвата, като ще спомогне за разрохкването и аерирането й.

След като минете цялата ви земя с чизела е време да го отстраните и на негово място да поставите дисковите брани, като те се свързват към трактора по същия начин както чизела.
Дисковите брани съдържа два реда кръгли остриета с формата на дискове, които въртейки се, ще проникват в почвата, докато ги дърпа трактора. Ключовият момент при употребата на дискови брани е, че работят на голяма широчина и с лекота разбиват всякакви големи и твърди буци пръст. Именно поради тази причина е важно да обходете цялата нива.

След като приключите с тях идва ред и на последния обръщателен плуг, който е необходим, за да се подготви полето за засаждане. Излишно е да казваме, че този плуг също се закрепва към трактора здраво както предишните. Основната задача на този плуг е да изоре почвата като в същото време се образуват редове, в които да се засаждат новите култури. Снижете плуга на нужното ниво, там където възнамерявате да създавате редици. Този плуг има дръжка, която се издига от предната му част. Чрез нея вие избирате кога да започнете да орете, като я натиснете надолу с една ръка. А с другата ръка управлявате трактора. След като направите вашите редове, вие сте готови да започнете да засаждате.

Тайната на добре поддържаната земя безспорно се крие в правилната й обработка с подходящата селскостопанска техника. Ако не разполагате с такава може да разгледате каталога с плугове, където със сигурност ще откриете точно това, от което имате нужда.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!