≡ Menu

Келоиди лечение – възможно ли е и как?

Келоиди лечение и отстраняване трябва да се направи много внимателно. Въпреки, че тези малки, дразнещи и развалящи комфорта на човек кожни образования са безобидни, то може да се появят и усложнения при третирането им. По своята същност тези образувания от изпъкнала кожа се квалифицират, като доброкачествени ракови клетки на съединителна тъкан. За разлика от хипертрофичните белези, които се появяват в следствие на нараняване от изгаряне, порязване или операция, келоидите могат да се появят и след една татуировка дори. Те представляват малки кожни торбички, които са разположени около наранен участък, извън границите му. Надигнати са значително над нивото на кожата, за разлика от хипертрофичните белези и често са свързани със силен сърбеж и дори болка. Друга причина за появата им е свръхпроизводството на съединителна тъкан от кожата на някои места. Като цяло към тези образувания са предразположени по скоро негроидните раси, но европеидните не са по-малко засегнати.

Местата, по които най-често плъзват малките кожни торбички са меките части на лицето, по шията, в областта зад ушните миди, както и по меките части на гърдите. Като образования от кожа те са гладки, дори лъскави на изглед. Кожата е надигната над нормалната си плоскост и е зачервена. Както вече споменахме съпътствани са от честа болка, сърбеж и раздразнения. Опасни са, когато са изложени на пряка слънчева светлина, защото става реакция със слънчевите лъчи и келоидите стават още по-болезнени и възпалени. Келоиди лечение се налага с оглед на комфорта на човека, на възвръщане на добрия му естетичен вид и най-вече за неговото здраве и безопасност.

Какви са методите за лечение на келоиди и какво представляват?

Като цяло лечението на тези така наречени анормални белези, може да тръгне в няколко посоки. Едната от тях е оперативна намеса, но тя е твърде непрепоръчителна. Ако се запитате, защо? Причината е една – при оперативна намеса келоида просто се отстранява, а не се лекува причината за появата му. Така риска отново да се появи и то в по-големи количества е огромен. Затова и оперативното отстраняване на келоиди е просто премахване, а не лечение.

Келоиди лечение с кортикостероиди е вторият вариант, който съществува. То може да бъде с конвенционални кремове със съдържание на кортикостероиди или да се премине направо към инжектирането им в келоида. Като цяло метода на това лечение също не се препоръчва, защото вещества, като стероидите и в частност кортикостероидите имат опасни странични ефекти за човешкия организъм. Освен това инжектирането им директно е много болезнено, а резултатите са съмнителни. Структурата на келоида съдържа повече от 20 пъти повече колаген, което прави структурата им много твърда, така да се вкара игла е почти невъзможно и болезнено.

Най-добрият метод за  келоиди лечение си остава третирането им със силиконови гелове или спрейове, като Кело Кот, които действат локално, външно и ефективно. Те предотвратяват разрастването на съединителна тъкан, което води до образуването на келоида и така възпрепятстват образуването им. Процеса на келоиди лечение с този тип продукт е много лесен, а и не струва скъпо.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!