≡ Menu

Киоските са по света, а вече и у нас

Колко пъти съм пътувала в чужбина, толкова пъти съм се възхищавала на онази прецизност, която влагат във всичко, което изграждат чужденците. Уличните павилиони определено са едно от тези неща. Те изглеждат като нарисувани, специално за градската среда и създават една приятна атмосфера, която предразполага хората към общуване. Някои от киоските в големи европейски градове са истинска забележителност и често хората се спират да се снимат с тях.

Като ценител на красивите неща, на модата, на реда и елегантността, като един обикновен гражданин необременен нито с  политически, нито с икономически дебати човек, още веднъж казвам, че оценявам Lafka като доста добро попадение – визуално, концептуално и социално.

Причините са много. Те се наричат европейски облик, гражданска грижа, околна среда, цветни улици, родно самочувствие, а защо не и чисто и просто признаване, че нещо работи. Много трудно е да си кажем истината, но понякога се налага.

Аз лично съм виждала много вериги по света, които до такава степен са се разпространили, че понякога имаш чувството, че са превзели не само най-възловите места в градовете, но и най-неугледните. Такива са Rush, Starbugs, R-Kiosk. Страхотни са и на външен вид и като продуктов асортимент. Освен това хората са се научили от тях да пазаруват качествено и очакват същото качество и от други подобни киоски. Въпреки това в европейските градове няма кой да протестира. Там е демокрация и от чисто икономическа гледна точка всеки в бизнеса се подчинява на категории каквито са търсенето, предлагането, конкуренцията и ценовата политика. Който е малък и неконкурентноспособен не оцелява дълго. Големите фирми пък са с предимство по обясними причини.

Това от една страна смятам, че е много добре, защото появата на силна конкуренция стимулира към развитие. Ако я няма да има напредък, а оттам и просперитет. Именно той ни води към красивото, новото и модерното. А ние искаме да сме точно такива, нали – красиви, платежоспособни, модерни хранейки се с качествени храни европейци?

Още интересни истории можете да намерите в сайта ни.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!