≡ Menu

Когато наистина се налага да спазваш диета

Случвало ли ви се е наскоро да спазвате диета? Вероятно искате да отслабнете, за да изглеждате бляскаво на поредното голямо събитие. Или търсите начин да изпъкнете с нова фигура.

Ако смятате, че диетите за отслабване са неприятни, то замислете се за хората, които трябва да спазват диета по медицински причини. А такива има много.

Редица заболявания на стомашно-чревния тракт налагат спазването на диета като част от комплексния алгоритъм на лечение. В такива случаи приемът на определен вид храна може да провокира изразени коремни симптоми – болка, диария, запек, подуване на корема. Когато сте изправени пред дилемата – храната, която обичам или тежки медицински симптоми, то тогава наистина положението е сериозно.

Някои от заболяванията изискващи спазване на диета са:

  1. Лактозна непоносимост – често заболяване при възрастни хора, които губят ензима разграждащ лактозата в червата. Тъй като лактозата е основният дизахарид в млякото, консумацията на млечни продукти води до диария и засилено освобождаване на газове.
  2. Фруктозна непоносимост – В този случай приемът на фруктоза провокира оплаквания. Фруктозата се среща в много продукти – повечето плодове, мед, сладкиш и др. Представете си ситуацията да не можете вече да ядете любимия си плод. И не защото той ще повлияе на фигурата ви, а защото ще ви накара да тичате към най-близката тоалетна.
  3. Глутенова ентеропатия – налице е свръхчувствителност към глутена, който е основния белтъчен компонент в пшеницата, ръжта и ечемика. Този път си представете, че не може вече да ядете хляб, тестени изделия, бисквити. Представете си, че оттук нататък трябва да проверявате всеки пакетиран продукт дали съдържа глутен (тази информация задължително трябва да бъде написана на опаковката).
  4. Синдром на раздразненото дебело черво (СРДЧ) – много често заболяване възникващо в резултат на функционални, хранителни и дори стресови фактори. Тук се препоръчва т.нар. FODMAP диета с изключване на различни моно-, олиго- и дизахариди.

Различните медицински причини водещи до спазване на диета са сериозен здравен проблем засягащ ежедневието на мнозина. Тези хора избягват да се хранят навън, рядко приемат покани за ресторант и се затварят в себе си.

Нека четящите тази статия да си представят, че са на мястото на пациент с някое от горе изброените заболявания. Вече диетата не е въпрос на избор, а медицинско задължение. След като добре визуализирате тази картина, поемете дълбоко въздух, издишайте и… Отсега нататък яжте здравословно по свое собствено желание.

Поддържайте оптимално телесно тегло и ще намалите риска от тежки заболявания като инфаркт, инсулт, захарен диабет, метаболитен синдром.

За постигане на оптимално тегло, не се срамувайте да потърсите чужда помощ. Консултирайте се с диетолог и направете избора за един по-здравословен живот.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!