≡ Menu

Кое определя избора на PVC дограма

Вече няколко десетилетия на пазара различните типове дограма заслужено спечелиха доверието на своите притежатели. И наред с познанията около техните характеристики, никога не е излишно да прочетем още малко информация и да се актуализираме по въпросите засягащи ги.

Изборът на пвц дограмата или алуминиева дограма, до голяма степен се определя от нейното предназначение. В много от жилищата се монтира първия вид, защото гарантира по-добра топлоизолация, заради плътността на профилите и няколкото камери, които позволяват да се монтират.

Към предимствата на PVC дограма се нареждат и улеснените действия при хигиенизирането й, а за остъкляване на балкони, това е най-разумният вариант. Там, където средата е подложена на много прах и мръсотия, лесното почистване оказва голямо значение в избора й. Добър вариант за монтаж на дограма са дограми с припълзяващи механизми. Това спомага за пестене на така нужните пространства и по-голяма практичност.

Изборът и покупката на дограма за обществени помещения и сгради се концентрира основно на типа, които поглъщат многото витрини, затова дори в такива места PVC дограма не отстъпва челните позиции.

Наред с предимствата, съществуват и известни недостатъци, затова и избора на дограма се определя от важни моменти, на които трябва да се обърне по-обстойно внимание.

На първо място ще поставим размера на стъклопакета. Колкото по-големи са габаритите му, толкова и по-внимателни трябва да сме в избора му. За да бъде вратата по-стабилна, трябва да се монтира делител. Той ограничава провисване от тежестта на стъклопакета. Стъклопакетите се правят в топла среда, а това спомага слепване на стъклата, по този начин въздухът се свива, според студа.

За да се избегнат последващи промени и да се скъси живота на дограмата или стъклопакета се предвиждат по-плътни стъкла, т. нар. допълнителен вертикален камфори.

По-нататък ще споменем и за цената, която е може би първият определящ фактор и избора на даден тип дограма. В случая за квадратен метър тя се изчислява на база всички характеристики за конкретния вид дограма.

Към качествата на добрата PVC дограма се нарежда звукоизолацията. Шумовете от вън преминават добре и през дебели стъкла от 4 mm и до два броя. При монтиране на такива с дебелини от 5 mm и повече броя, например 4, ефекта ще е още по-голям. За тройни пакети на стъклата с размери от 4, 5 и 6 mm и различни разстояния по между им звукоизолацията на дограмата е още по-осезаема.

Ниските нива на емисии също са важни за определяне добрата PVC дограма. Коефициентът им говори за по-добра изолация. С цел да се повиши топлоизолацията трябва стъклопакет да е ниско емисионен. Добър подход е и пълнежът с аргон. Дограма с такъв стъклопакет вещае по-високо качество и нива на експлоатация.

Един от наболелите въпроси е свързаният с образуването на конденз. Познатия като изпотяване, навлажняване или замъгляване на стъклата, конденз се оформя между  повърхностите от вътрешната страна на помещенията и по рамките на прозорците. Той се различава с конденза в стъклопакета. Разликата се състои в това, че в единия случаи е в резултат от влажността и топлината в стайните помещения, а в другия конденза е между две стъкла, което говори за дефект и някакъв пропуск. Влагата между стъклата в PVC дограмата може да се наблюдава ако стъклопакетът се е разхерметизирал, а това се получава и при неправилно монтиране.

Всеки един момент в избора на новата дограма оказва значение на последващия комфорт в помещенията, за които се избира. Наред с избора на материал за дограма, трябва да се следват и по-горе изброените характеристики. Не може да се заложи на най-предпочитаната дограма, без да се помисли за съпътстващите я допълнения. Избора на стъклопакет, както и броя на стъклата, материалите на изработка и качествата, които притежават са една част от детайлите, за които е добре всеки да е осведомен.

Предназначението на дограмата, налагащата нужда и разположението в сградата, са само една част от това, което ще гарантира ефективност и максимална енергийна полезност.

Обръща се специално внимание на обкова. Качествата и прилежащите му панти или затварящ се механизъм, влияят за определяне на крайната цена на PVC дограма.

Разбира се затварянето е също сред съществените характеристики. Не може да се позволи да остават отвори и не уплътнени части, през, които да прониква студен въздух, който да причинява загуби на енергия и да се провокира липса на термоизолация. Преди всичко това: какво трябва да знаем преди покупката.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!