≡ Menu

Кой е Алексей Петров

Алексей Петров е роден на 23 април 1962 г. Работата му в Министерство на вътрешните работи започва на 14 години в град Пазарджик.

В продължение на дълги години Алексей Петров е част от Националната служба “Сигурност” (НСС). Алексей напуска частта на баретите в началото на 90-те години на миналия век. След това той е сред учредителите на Съюза на бившите барети.

До 2000 година е член на борда на застрахователна компания “Аполо и Болкан”, а също и на застрахователна компания “Спартак” и “Средец М”, а по-късно и ЗД “Левски Спартак”. Тренирал е българския национален отбор по карате като около този спорт се запознава с Бойко Борисов.

Алексей Петров е член на консултативния съвет на Съюза за стопанска инициатива. Развива и академична си кариера по проблемите на сигурността, бил е лектор в УНСС. Алексей Петров фигурира в бордове на Квон България, Лев интеркорпорация, Булпетролиум, Спартак-холдинг. По време на ръководството на Петко Сертов в ДАНС Алексей Петров бе специален съветник.

На 31 август 2009 година Алексей Петров напусна ДАНС. Попитан с какво ще се запомни последният му работен ден Петров отговори: “Ще запомня последния ми ден на мълчаливо несъгласие с основни тези и решения на премиера и неговия кабинет, вече ще се чувствам освободен от взаимното неудобство с премиера да сме в отношения на работник и работодател”.

На 10 февруари 2010 година Алексей Петров е арестуван по времето на специализирана операция “Октопод”. Според МВР и прокуратурата престъпната група, в която членува и Алексей Петров, се занимавала с изнудвания, силово събиране на дългове и рекет, незаконно използване на лица за платени сексуални услуги, разпространение на наркотици, незаконно придобиване на значителни финансови средства във връзка с дейността на “Кремиковци” АД в ущърб на родната икономика, търговия с влияние, пране на пари, укриване на доходи, неплащане на данъци и източване на ДДС от държавния бюджет.

Атентата срещу Алексей Петров

На 15 август 2002 г. срещу Алексей Петров бе извършен неуспешен атентат на басейна “Спартак” . На излизане от офиса си в комплекс “Спартак” Петров е прострелян в гърдите и крака. По това време действащ главен секретар на МВР бе настоящият министър-председател Бойко Борисов, който не криеше отношението си към Петров. Според различни медийни публикации от онова време, Петров е бил гласен за шеф на службата за Борба с организираната престъпност (БОП). Атентатът срещу него обаче е осуетил тези намерения. В последствие народа научи, че този атентат е втори срещу него след подобен от 1999 г., който обаче се смята за случайност и ненасочен към него.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!