≡ Menu

Коя е най-подходящата екипировка за туризъм

Според американския философ Ралф Уолдо Емерсън за една приятна разходка сред природата по време на лятната почивка, не са нужни много неща, а само няколко, но малко хора знаят кои са. Ние ще ви разкрием тайната му, а тя гласи, че за туризъм имате нужда от – щипка чувство за хумор, достатъчно любопитство, реч, око за природата, стар чифт обувки, подходящо облекло и доза упорство. Ако сте съгласни с Емерсън, каним ви да започнете своето пролетно пътешествие.

Стратегия на опитния турист – точно като приказката за булката – нещо старо, нещо ново, нещо синьо и нещо на заем. С разликата обаче, че туристът трябва да носи винаги със себе си старите и изпитани, удобни маратонки.

Какви трябва да са обувките на туриста – освен да са стари и удобни обувките на туриста трябва да са здрави, за да издържат на дългите разходки, да не пропускат вода и да не се хлъзгат. Някои видове спортни обувки и маратонки са специално предвидени за туризъм. При тях подметката е пригодена така, че да не се пързаля и да предпазва ходилото от наранявания. За да гарантират качество и надеждност, туристическите обувки имат жълтеникава подметка, която показва международно признат стандарт. За разходки из природата се препоръчва носенето на обувки с по-високо изложение около глезена. Такива трябва да предпазват ставата от навяхване, а в топло време да бранят от наранявания на растения и насекоми.

Какви трябва да са дрехите на туриста – на първо и най-важно място, задължително условие е те да са от естествени тъкани. Памукът е за предпочитане. Освен това анцуг, който също да предпазва от вятър и дъжд, да е със свободни джобове, еластичен или с ликра. По отношение цвета на дрехата е добре да не е в бяло. Светлите тонове привличат всички насекоми. Освен тениска, удобен панталон и връхна дреха, задължително е с вас по време на обиколката да носите чадър или шапка с периферия. Ясно е кое и за каква ситуация може да послужи.

Раница на туриста – на походи се тръгва със свободни ръце. Това е правило, което всеки турист знае. Големината и тежестта на раницата трябва да са съобразени и пропорционални на ръста на притежателя й. Най-добре е раницата да е анатомична и ергономична. По този начин ще се осигури приток от въздух и раницата няма да запарва или изпотява туриста. Раницата трябва да е прилежно опакована и подготвена. Към нея задължително е да присъства литър вода, енергийни закуски, чисти дрехи, в това число и бельо (фланелка, чорапи за преобличане при евентуално изпотяване или намокряне), мокри кърпи и по-дебела дреха – суитчър или пуловер.

Туристически щеки – по света има множество практични и популярни туристически щеки, които оказват голяма помощ при почивка на планина. Такива могат да се намерят в туристическите спортни магазини. Щеки за скандинавско ходене се различават от класическите планински щеки. Скандинавските щеки са полезни от медицинска гледна точка и намаляват риск от наранявания на ходилото с до 30%. Те щадят не само стави и глезени, но и гръбнака, като синхронизират краченето дори при продължително ходене.

В общи линии за разходката са нужни основно две неща – добър замисъл и воля, кондиция, усилия и време. Разходките са полезни, както за здравето, така и за кондиция, настроение и нагласа към живота. Те са време за размисъл, а ходенето сред природата успокоява, кислородът достига по-лесно до всяка клетка и освобождава вредните токсини. Опитния турист най-добре знае това!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!