≡ Menu

Най-честите проблеми с дънната платка

Дънната платка може да бъде определена като ядрото на компютъра. Макар, че обикновено е с доста високо качество и с голям живот, точно този компонент бива разпращан често по сервизите за поправка на компютри.

Ето защо, доста често се случва тя да има проблеми и да блокира работата на системата. Дори дънната платка да е зле повредена, вентилаторите, твърдите дискове и периферията може да работят при включване. Най-често обаче, компютърът не се включва – няма звук, светлини, вентилатори, нищо!

Понякога е възможно проблемите да не са никак сериозни, нещо дребничко. Друг път обаче, проблемите могат да са сериозни. Понякога частите на компютъра не са свързани добре, понякога токов удар е нанесъл определени щети, които трябва да се неутрализират. Като цяло се срещат 3 групи проблеми.

Първата група е свързана с токовите удари и гръмотевиците, тук има най-много хора. Втората група на проблемите е когато те са причинени поради нехайство на потребителя. Ето за това, не се препоръчва сами да правите ремонти или да пробвате различни неща на своя глава, които ще опишем отдолу. Третата група е когато просто платката дава дефект, но това са най-рядко срещаните случаи.

Ние ще се концентрираме върху втората група проблеми, защото те са най-обширни. Прочетете добре статията, за да можете да се предпазите и да знаете, че един път случи ли се беля, то е по-добре да се обърнете към професионален сервиз за поддръжка на компютри.

Много онлайн магазини на запад вече не приемат връщането на повредени дънни платки. Причината за това е, че почти всички дъна, които биват върнати като дефектни, всъщност не са такива. Потребителите или не инсталират дъното добре, или се опитват да сменят BIOS-а си, или си играят с клокване на различни части на компютъра. Получава се претоварване на системата, което може да засегне цялата машина.

Истината е, че понякога дъното може да се оправи само със смяната на пукнат кондензатор или смяната на някой вход/изход, но понякога проблемите са сериозни. Ето за това, щом срещнете някакви трудности е добре да се свържете с човек, който разбира от хардуер и компютри като цяло.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!