≡ Menu

Небостъргачите в света

През пролетта на 1885 г. в Чикаго е завършено строителството на Хоум Иншурънс Билдинг – първият небостъргач в света. Той е едва 10 етажа, но е единствената до тогава сграда по скелет от метални форми – революционен метод, който след това открива пътя за строеж на все по-високи сгради. До къде сме стигнали днес и как небостъргачите промениха живота на милиони хора?

Ню Йорк се бори за титлата на града с най-високи сгради в света, която в миналото е имал благодарение на Крайслер Билдинг (1929 г.), Емпайър Стейт Билдинг (1931 г.) и по-наскоро с вече несъществуващите кули близнаци на Търговския център (1972 г.).

Днес според Хари Уиз – чикагски архитект, се намираме пред нов голям скок към височини, смятани до скоро за недостижими. Благодарение на новите строителни материали, по-леки, но по-издръжливи, на обновените структурни системи и на асансьорите с голяма скорост, сгради със сто и петдесет и дори двеста етажа станаха технически възможни. Десетина супер небостъргача вече са в процес на проектиране, включително един с 210 етажа за Чикаго, подготвян от самия Уиз. „Сградата, която проектирам в действителност е истински вертикален град. Необходими са й електроцентрала, телефонна централа, пощенски код, независим водопровод, канализация.“

А Робърт Собъл и Нат Крал вече 6 години разработват архитектурни проекти за колос с 500 етажа. Собъл, който е участвал в създаването на Световния Търговски център в Ню Йорк, казва: „От гледна точка на структурите само небето е нашата граница. Гигантът с 500 етажа, който проектираме, би могъл да има и 1000, защото днес имаме на разположение достатъчно здрави строителни материали и достатъчно напреднала строителна техника.“ Сградата, висока половин километър, ще бъде издигната евентуално в Хюстън и ще представлява кула, образувана от система свързани помежду си триъгълни призми, които ще бъдат разположени така, че да се подпират и предпазват взаимно от вятъра. В комплекса ще могат да се настанят сто хиляди души.

{ 1 comment… add one }
  • minder May 26, 2015, 06:30

    500 етажа са повече от километър, освен ако половината не са под земята. Надявам се няма да построят хобитски етажи с по един метър височина…

Leave a Comment

error: Content is protected !!