≡ Menu

Няколко начина за отпушване на канали с подръчни средства

Несъмнено на повечето от нас ни се е случвало да се запуши канала на мивката, на пода в банята или на тоалетната. Обеден съм, че няма човек на който да му е приятно да му се случва това, но в крайна сметка за това в повечето случаи сме си виновни ние самите. Абсолютно всеки от гореизброените канали обикновено бива запушен от отпадъци и мръсотия и се налага да отпушваме запушеният канал. За отпадъци имам в предвид, че това може да са огризки от нашата храна, различни предмети попаднали в канала и мръсотията която не рядко бива изливана в него. Безспорно едно от най-лошите запушвания на канала може да се получи когато в канала попаднат косми и мръсотия, които започват да действат като “запушалка”, която може да ви създаде много главоболия. В такъв случаи ще се наложи или ние сами да опитаме с подръчни препарати и инструменти или да потърсим помощ от специалисти в отпушването на канали.

При вторият вариант на всеки е ясно какво се случва. Обаждате се и фирмата ви изпраща човек или малка група, която е специализирана в отпушване на канали. По принцип специалистите набързо отпушват запушеният канал, защото не един път са се сблъсквали с подобни проблеми, а и разполагат с нужното оборудване за отпушване на канали. При първият определено не е така, защото ще трябва вие самите да опитате да отпушите канала, като това в някои случаи завършва безуспешно въпреки отделеното време и старание. В тази статия ще разгледаме как с наличните у дома средства може да се опитате сами да отпушите запушения канал.

Един от най-лесните начини е да се пробвате да отпушите канала с пробутвало. Това е инструмент наподобяващ боздуган и е много лесен за употреба. Ако примерно мивката в запушена е добре да налеете вода в нея и след като наместите инструмента на отвора на канала, с енергични движения нагоре-надолу създавате налягане, което ще помогне водата да премине през причинителя на запушването. Ако канала е с преливник е добре да го запушите преди манипулацията, за да може да се получи желаният ефект. Този инструмент може да се използва за отпушване на вани, мивки, отточни тръби, както и за отпушване на тоалетни и други подобни канали.

Вторият най-разпространен начин за отпушване на канали е използването на обикновена тел, която може да преправите за случая. Препоръчително е телта да е по-твърда, но същевременно и еластична, за да е възможно да проникне и в най-трудно достъпни места, като извивки и стеснения. В края, който ще влиза в запушеният канал се изкривява телта, така че да заприлича на кука. Така като я вкарате в тръбата и стигнете до мястото, което е запушено ще можете да закачите това, която я е запушило и евентуално да го изтеглите. Този начин на отпушване е много ефикасен при запушен канал от мръсотия и косми, но на къси разстояния, за да може да се достигне проблемното място.

Последният начин който ще разгледаме в тази статия е с водна струя, която създава налягане и изтиква “тапата” от запушения канал. Ако решите да ползвате този начин е нужно да закрепите добре маркуч за чешма като след това го поставите на отвора на канала. При пускане на водата, понеже тя няма от къде да излезе си проправя път през запушения канал и избутва препятствието си.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!