≡ Menu

Няколко съвета за по-издръжлива лаптоп батерия

При продължителен път с влак или докато чакате на автогарата, искате да проверите новините, докато си пиете сутрешното кафе или имате работа извън офиса – батерията на лаптопа ви може да се изтощи в най-неудобния момент. За наш късмет, с някои леки саможертви, можете да удължите живота на батерията си с час-два.

1. Ограничете подсветката на дисплея. Това е по-важно за лаптопи, без диодна подсветка. Работата на максимална яркост по всяка вероятност не ви е необходима през по-голямата част от времето, когато използвате своя лаптоп без зарядно. Макар че екранът ще ви се стори прекалено мрачен първоначално, след 2-3 минути ще привикнете и всичко ще бъде OK. За да намалите подсветката на дисплея натиснете fn бутона и съответния бутон за намаляване на подсветката.

2. Спрете безжичния интернет и Bluetooth, ако не са ви необходими. Ако са включени WiFi и Bluetooth биха да изхабили голяма част от капацитета на батерията ви. Ако едната или двете безжични услуги не са ви необходими, бихте могли да ги изключите със нужната комбинация от бутони на лаптопа си.

3. Превключете на Power Saver режим. По този начин, след известен период в който не сте ползвали лаптопа мониторът ви ще се изключи и ще „приспи” лаптопа ви след още малко време, ако не не използвате компютъра. Натиснете картинката на батерията, долу в дясно на екрана ви, след което кликнете More Power Options. Посочете отметката до Power Saver. В случай, че не не желаете да използвате оригиналните настройки, кликнете върху Change plan settings и посочете други периоди за затъмняването на монитора и преминаването към режим на изчакване.

4. Избягвайте тежките процеси. Играенето на игри, даунлоуда, филмите са процеси, които натоварват процесора допълнително, което изтощава батерията дори по-бързо.

Ако не разполагате с инструмент за мониторинг натоварването на процесора, можете да проверите актуалното му представяне като цъкнете с десния бутон на мишката върху старт лентата и изберете Start Task Manager. Отдолу на таск мениджъра са дадени актуалното състояние на процесора в проценти и количеството на активните процеси. В случай, че натоварването е голямо, разгледайте изредените процеси и прекратете всички, които не са ви необходими. Не прекратявайте никой процес, при положение, че не сте убедени, че не е нужен на уиндоуса, за да работи.

5. Понижете честотата на процесора си. Някои мобилни компютри разполагат със софтуер, който позволява да се контролира честотата на процесора, за да удължат живота на батерията. Това може чувствително да увеличи издръжливостта на батерията, но ще ограничи производителността на лаптопа. Затова ползвайте това решение, само когато извършвате леки задачи – умерено браузване или обработване на уърдовски файлове.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!