≡ Menu

Осветление за спалня

Едно от помещенията с по-особено осветление е спалнята. Както всички други стаи, тук също често се използва централно осветление на тавана, което в повечето случаи върши идеална работа. В допълнение с нощни лампи или аплици до леглата се получава стандартно осветяване. Когато се налага, може да се допълни с още аплици или пък с добавяне на скрито осветление.

Скрито осветление може да се реализира в различни форми и дори да се използват изградени орнаменти по тавана или стените. До скоро масово се използваха луминисцентни пури, но модерните LED технологии все повече ги изместват и стават лидер. Стандартното централно осветително тяло на тавана, може да бъде полилеи и някаква друга лампа, но е хубаво, ако искате да получите по-равномерно осветление, полилеят да е с няколко крушки. Така разпределянето на светлината от няколко източника е доста по-равномерно и способства за по-приятно възприемане.

Не е лошо, при по-голям брой лампи да се съобразим и с това колко енергия ще изразходва осветителното тяло. При остарелите светлинни източници, консумацията е доста висока и с времето този фактор може да повлияе не дотам добре на разходите ни. Разбира се, използването на енергоспестяващи лампи понякога не е така естетично, но ако съответното осветително тяло позволява поставяне на елегантни абажури, това ще скрие самите крушки.

Широко рекламираните позитиви от LED и енергоспетяващите лампи, често са рекламен трик и може да се случи да нямат нищо общо като качество с вашите очаквания. Ако вместо нощни лампи се използват аплици е добре същите да могат да се включват независимо с ключ или бутон, освен ако такъв не е предвиден още при проектирането на спалнята.

Когато изборът попадне на нощна лампа, то е хубаво да се избере с абажур, който допълва интериора и създава усещане за уют и спокойствие. Понякога прекалената орнаментика прави осветлението да изглежда като излишен или натрапен елемент. Избирайте внимателно осветлението за спалня и не бързайте, защото подценяването на този елемент може да развали цялостната визия на спалното помещение. Както казват северните ни съседи “Corpuri de iluminat importante!” – Осветителните тела са важни!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!