≡ Menu

Островът на Американската мечта

Едва ли има човек на планетата, който не знае поне малко за Манхатън – този квартал е декор на много от американските филми, а песните за него нямат брой. Има хора, които отричат животът под напрежение, който той предлага, и други, за които стресът е начин на живот без който не могат. Какво точно представлява Манхатън? “Тенджера” в която се смесват неоните на нощния живот и шума на най-оживените улици в Америка.

Според историците, заселниците от Европа, които първи пристигат в района, купили острова от местното индианско племе Ленапе за 24 долара. Днес, тук се помещават едни от най-значимите музеи и галерии в САЩ, хиляди барове и ресторанти, кина и театри.

Сред забележителностите във вертикалното измерение са небостъргачите “Крайслер” и “Емпайър Стейт Билдинг”. Те са образци на Арт Деко движението от началото на века. Таймс Скуеър и Уол Стрийт пък са едни от най-известните улици в световен мащаб. Към тях се числи и Бродуей със своите театри и бурен нощен живот.

В културно отношение, Манхатън се слави със своята любов към модерното и класическото изкуство. Тук се намират Музеят на модерното изкуство, Музеят Гугенхайм, проектиран от Франк Лойд Райт и Музеят Метрополитан, в които се съхраняват платна, скулптури и инсталации, смятани за безценни. В квартала са се подвизавали известни артисти, хванати в капана на забавленията, наркотиците и хазарта. Сред тях е и Анди Уорхол, посещавал редовно култовите “Студио 54” и “Серендипити 3”.

Ако все още нямате изградена от филмите представа за Манхатан, то дори и само тази незначителна част от неговата атмосфера е достатъчна, за да събуди любопитството ви. С един полет дотам (например с US Airlines) ще си осигурите възможността да видите със собствените си очи това чудо на съвременността. За препоръчване е да отседнете в някой хотел с панорамна гледка над острова – нощем светлините му са направо омагьосващи.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!