≡ Menu

Отглеждане на Рукола в градината – с малко торове и частица търпение

отглеждане на рукола снимкиРуколата е зелен листен зеленчук с високи хранителни стойности, характерен за средиземноморския регион. Той е много популярен в страни като: Италия, Португалия, Ливан и Турция и се използва при приготвянето на спагети, пици и супи. Все повече започва да навлиза и в нашата страна, като освен за посочените ястия се използва и за направата на салати заради своят силен и пикантен вкус.

Рукола в българия и как можем да си отглеждаме рукола в градината?

Това е едно от най-лесните за отглеждане растения. Най-добрият сезон за руколата е ранната пролет когато не е много горещо, тъй като предпочита по-хладно време. Ако времето е твърде слънчево, можете да сложите разсада в по-сенчестата част на двора ви или да го приберете в дома ви. Руколата се нуждае от слънце не повече от 4-5 часа на ден. Сложете я в саксия с пръст от градината и задължително добавете торове, които са изключително полезни и ще благоприятстват развитието на растението. Разпръснете шепа малки черни семена от рукола върху почвата. Вкарайте ги нежно в пръстта на около половин сантиметър и много внимателно ги полейте. Не използвайте много вода, защото тя може да повреди семената. Поливайте разсада всеки ден. Когато руколата стане около 10 сантиметра, можете да я разсадите в градината. Добавете още малко торове към почвата, където засаждате разсада и продължавайте да поливате ежедневно.

рукола в сандъче и рукола в саксия

рукола в сандъче и рукола в саксия

Руколата се развива напълно за около четири седмици. Колкото по-късно откъснете листата, толкова те ще са по-богати на вкус. Ако ги оставите много дълго време те придобиват горчив вкус. Ако това не ви е по вкуса откъснете ги по-рано. Трябва да откъсват първо най-външните листа и то от основата. Руколата е бързо развиващо се растение и колкото повече листа берете, толкова повече нови то ще дава. Когато настъпи лятото и времето започне да става горещо на върха на растението ще се появят бели цветчета, което означава че ще се появяват малко нови листа, но вкусът им ще е доста пикантен.

рукола семена

рукола семена

Когато растението разцъфне напълно, вие можете да съберете семената му за следващата година, като ги съхранявате в буркан на сухо и хладно място до пролетта.

Руколата е богата на антиоксиданти като каротеноиди, витамини, минерали и е една от най-здравословните храни за диети.

рукола растение

рукола растение

Полезни съвети и факти при отглеждането на рукола в градината или при домашни условия в саксия или по-добре рукола в сандъче.

Отглеждане на рукола видео – има доста видия които могат да ви помогнат да се справите без проблем с отглеждането на растението рукола, от тях ще научите тънкостите при отглеждането и.

рукола билка

рукола билка

Рукола билка – има много приложения като най-интересното е, че се ползва от древността, като афродизиак.

Отглеждане на рукола онлайн – може да намерите много информация за руколата в интернет.

Рукола цена: варира помежду 10 и 15 лева на килограм

Семена за рукола – има, и се предлагат по специализираните магазини за семена.

Руколата има много приложения в ежедневието ни.

От нея става вкусна рукола супа, потърсете рецепта рукола и ще получите доста вкусни изкушения за рецепти за готвене рукола с вкус, а най-популярна е като добавка почти всяка пица и салата.

пица с рукола и прошуто

пица с рукола и прошуто

Руколата има много полезни свойства за човека, затова е добре да се кунсумира редовно.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!