≡ Menu

Поддържане и отстраняване на неизправности при лаптоп батерии

Животът на вашите лаптоп батерии зависи от навиците, които сте придобили свързани с използването на преносимия ви компютър. При някои хора батерията издържа около един час докато при други два часа или дори повече. Ако се появят много кратки цикли на батерията ви от порядъка на 10-15 минути живот значи е дошло времето да я замените с нова.

Има няколко фактора, които трябва да се вземат под внимание при определяне на точния момент за нова покупка. Двете основни неща, които трябва да се вземат под внимание при отстраняването на проблеми с вашите батерии за лаптоп са навиците свързани с тяхното използване и дали батерията е от по-старо поколение. В зависимост от типа средния живот е от 1.5 до 2.5 часа за по-старите Никел-металхидридни батерии и от 2 до 3 часа за Литиево-йонните.

Това са усреднени резултати и те варират чувствително от настройките на лаптопа ви, работната температура и грижите, които полагате за вашите батерии. Когато поддръжката не е на ниво това неминуемо ще доведе до проблеми.

Един от начините за отстраняване на тези неизправности е калибрирането на батерията. Това е процес, който трябва да се осъществява профилактично през определен период от време, обикновено веднъж месечно. Какво представлява калибрирането? Когато дълго време не сте използвали вашата батерия тя започва да губи мощност. Не е добре тя да се държи с намалена мощност продължително време тъй като това ще доведе до трайни негативни последици. Затова периодично трябва да извършвате един цикъл на разреждане и зареждане, който да възстанови нейния пален капацитет. За целта първо оставете батерията ви да се изтощи напълно. Това означава да не изключвате компютъра си, докато той сам не се изключи поради липса на захранване. След това започнете да зареждате батерията, като я оставите включена в контакта дори след като индикаторът показва, че тя е заредена на 100%. Оставете я поне още 2-3 часа да се зарежда.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!