≡ Menu

Работа за студенти

За съжаление, в България връзката между бизнеса и университетите все още е слаба. В Западна Европа и САЩ сътрудничеството е силно застъпено и завършващите имат възможността да получат съдействие при намирането на подходяща работа. Някои университети дори предлагат на своите студенти да имат т.нар. наставници (tutors). Тези наставници помагат на студентите да се ориентират в коя сфера биха се реализирали най-добре и какви са стъпките, които трябва да се извървят, за да се постигне крайната цел: взимането на определени предмети, летни стажове, добрата кандидатура, добро представяне на интервюто за работа и т.н.

Българските университети също имат т.нар. кариерни центрове. Дейността на тези кариерни центрове с годините става все по-активна, но въпреки това все още не е задоволителна. Кариерните центрове са изградили мрежа от контакти, но тя по-скоро е базирана на инициативността на компаниите и фирмите, отколкото на самия център. Обявите за работа, които центърът публикува, са все още твърде малко. Въпреки това има желание за инициативност и може би все повече ще се развива тяхната дейност.

До голяма степен дейността на кариерния център не се развива с бързи темпове, защото самите студенти не поемат инициативата да се свържат с неговия екип. Българските студенти са малко заинтересовани от това какво ще се случи, след като приключи техният четиригодишен „купон”. Разбира се, не могат всички да бъдат слагани под общ знаменател, но масата студенти не търсят поле за изява, защото не учат това, което харесват и искат да работят, а просто записват, за да имат висше образование. Действително образователната система в България губи своите позиции както на университетско, така и дори на училищно ниво, което до скоро се оценяваше много високо.

Въпреки многото проблеми във висшата образователна система на България, все пак излизат и качествени кадри. Някои от тях продължават магистърска или докторска степен или специализация в чужбина, където успяват да се справят добре и след това да реализират знанията си на практика по света и у нас.

Кариерните университетски центрове трябва да бъдат по-активни, да привличат повече студенти за консултация и да напомнят постоянно за своето съществуване. Така дистанцията между университета и бизнеса ще намалее, а ползите от това ще са както за едните, така и за другите.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!