≡ Menu

Разград – град с минало

В Североизточна България се разполага Разград, имащ статута на административен областен център. Разград се намира в историко-географската местност на Лудогорието в котловината на река Бели Лом. В Разград живеят 33 880 души имайки предвид проучването осъществено през 2011г. Югозападно отстои с 49км от град Шумен, в северна посока с 43 км от Търговище, а в югоизточна посока на 65 км от Русе.

ЖП линията Русе-Варна е само на 7 км от град Разград, а международния европейски път Е70 осигурява връзка с пристанищните центрове Русе и Варна. Още от ерата на античните общества има данни за поселище, което се намира на територията на днешен Разград.

Добил слава още с дружината на войводата Таньо Стоянов, Разград получава свобода от руските войни от ХІІІ армейски корпус на 28 януари 1878 година. Руските войски са били предводителствани от княз Александър Дондуков – Корсаков. През 1944 година на 8 септември първите корпуси на Червената армия, предводителствани от генерал-лейтенант В. Шлемин влизат в града.

Разград е една страшно приятна туристическа цел за посетители и пътешественици, като вземе под внимание природните красоти, живите български ритуали и интересни културни мероприятия. Още в стари времена хора са битували в прекрасната котловина на река Бели Лом, която разполовява града на две. Съществуват достатъчно сведения за съществуването на първобитно поселище от намерените тракийски надгробни паметници.

Днес биха могли да се видят съхранените зидове на отбранителния град-крепост Абритус, който римляните построили върху развалените на древното селище. В регионалният исторически музей се пазят около 30 000 хиляди експоната, които напомнят за мощта и прелестта на античната цивилизация битувала на това място.

Измежду артефактите е Златният пегас, получил международна известност. Той представлява съчетание от тракийски бронзови релефи, а освен това и 835 жълтици. Крепостта Абритус е обявен за паметник на културата и археологически резерват. Предполага се, че феодалното българско заселище от ХІІІ в. Хръсград е родоначалник на Разград. По време на османското владичество над България, в края на ХІV в. българите казвали на града Разград, докато османските нашественици използвали името Хезарград, Херазград или пък Хразград.

Други културни артефакти са джамията „Ибрахим паша” датирана от 1616 година, която е от времето на Средновековието и Възраждането и е сред най-хубавите джамии у нас. Часовниковата кула построена през 1864 година е символ на Разград, а първата куполна базилика черквата „Свети Николай Чудотворец” е създадена през 1860 година. За неподправената атмосфера на града от ХІХ век навява спомени „Вароша”, който представлява съвкупност от възстановени къщи в типична местна архитектура.

Изключвайки всичко друго, тук могат да се разгледат къщи – музеи на популярни личности от града, които са направили извънредно много за българското културно развитие. Разград е град, който е едновременно спокоен и динамичен. Предлага много атракции на младежите и същевременно осигурява уют на по-възрастните жители. Града, е едно хубаво място за живот. Богатият избор на имоти в Разград и достъпната им цена, е добро основание да промените изоснови вашият живот заживявайки за дълго в него. Все повече хора се решават на тази крачка заменяйки своите апартаменти в големите градове и заживявайки в градове като Разград.

В случай, че сте решени да осъществите такава стъпка, привлекателната цена на жилищата в града не е единственият плюс. Отдава ви се шанс да се възползвате от добри строителни услуги в Разград, които освен това са на добра цена. Стартирането на градеж от нулата обаче, не допада на всеки. В този случай можете да придобиете вече направена къща или апартамент и да използвате от услугите на някоя от многото фирми за ремонти в Разград.

Като обобщение, Разград е с пъстра история, добри транспортни връзки с по-големи градове и едновременно предоставя спокойствие на своите граждани.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!