≡ Menu

Светлина, вода, торове, проветрение – за красиви саксийни цветя

Мислили ли сте си да добавите някакви растения към декора на вашият дом? Те са чудесно допълнение към интериора, придават му цветност и живот. Но преди да изтичате до магазина за да си купите саксийно растение първо вижте какви нужди имат растенията и как трябва да се грижите за тях.

Изобилие от слънчева светлина – За домашните растения достатъчната светлина е от жизненоважно значение. Затова ако ви е възможно го поставете в близост до прозорец ориентиран на юг или запад. Ако не разполагате с прозорец ориентиран към директната слънчева светлина, то тогава можете да използвате изкуствена светлина от лампа. Сложете я на около 20 сантиметра от саксията, като я оставяте да свети по 15 часа на ден. Ако растението не получава достатъчно светлина, вие лесно ще разберете това. Стеблата му ще станат тънки, и то ще се започне да се извива, търсейки най-близкият източник на светлина в стаята.

Достатъчно вода – общоизвестно е, че растенията както всеки жив организъм се нуждае от вода за да оцелее. Твърде многото и твърде малкото вода не са препоръчителни, защото могат да го убият. Количеството на водата варира и е различно за различните растения. Повечето стайни растения предпочитат да бъдат поливани, когато почвата им е леко суха. Когато поливате растението, изчакайте водата да излезе от дупките на саксията. Уверете се, че почвата е влажна, а не мокра.

Адекватна температура и достъп до свеж въздух – предоставянето на правилните климатични условия е от изключителна важност при отглеждането на растението. Пазете го от вредни замърсители като дим и химически изпарения. Поставете го в добре проветрена стая. Също както хората, растенията се чувстват най-комфортно при подходяща температура в границите между 15°C и 27°C, съпътствана с лек вятър.

Богата почва – тя помага на растението да си набави необходимите му хранителни вещества и минерали. Най-добре ще е да добавите торове, които да обогатят почвата. Трите жизненоважни за растението елементи са азот, фосфор и калий. Азотът помага при растежа, както при поникването, така и след това. Фосфорът отговаря за изграждането на клетките, помага при цъфтежа и образуването на пъпките, а също така и при създаването на силна коренова система. Калият стимулира растението да се бори срещу вредителите и му помага при изграждането на здраво стебло.

И така, след като вече знаете от какво се нуждае едно растение, остава само да отидете до магазина и да си изберете най-подходящото за вашият дом.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!