≡ Menu

Слънчевите колектори за топла вода намалят сметките ви за ток и парно

Сигурно всеки иска да има неизчерпаем достъп до топла вода и това да не се отразява много на финансите му. Това вече не е мечта а реалност и много хора вече се възползват от нея. Това от което имате нужда са слънчеви колектори за топла вода. Те са напълно достатъчни да задоволят нуждите на едно домакинство за летните месеци и поне отчасти за зимните, когато слънчевата светлина е по-оскъдна. Слънчевите панели се монтират обикновено на покрива на къщата и на българския пазар са разпространени два основни вида.

Едните са слънчеви панели с Heat Pipe тръби. Те са много ефективни и икономични и успяват да акумулират достатъчно енергия дори когато слънчевите часове са много малко. Единствения малък недостатък на тази система е, че тя не е изцяло енергийно независима и има нужда малко външна енергия за да функционира. Необходимите компоненти са електрическа или газова помпа, която да циркулира водата по тръбите и контролен панел, който да изключва системата, когато водата стане прекалено гореща и да я включва отново, когато се охлади достатъчно.

Другия основен вид разпространени на нашия пазар са слънчеви колектори с термосифон. Те са по-неефективни от предния вид и могат да функционират само когато има достатъчно слънчеви часове, но за сметка на това са изцяло енергийно независими и използват само физичните закони, за да циркулира водата по тръбите.

Преди да решите да монтирате някоя от тези системи и за вашия дом, трябва да сте наясно с няколко основни неща:

• Подходящ ли е дома ви за слънчеви панели

• Имате ли подходящо слънчево място където да монтирате системата

• Имате ли достатъчно място на покрива си

• Имате ли място за буферния съд, който ви е необходим да държите в него водата, която ще затоплите

• Дали настоящия ви бойлер има възможност да се захранва от слънчев колектор

• Имате ли разрешение от строителния надзор да го направите

• Колко ще ви струва всичко това

След като имате отговор на всички тези въпроси значи можете спокойно да пристъпите към изпълнение на проекта.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!