≡ Menu

Слънчеви системи за топла вода

При избор на слънчева система с вакуумни тръби възниква въпросът за това какъв е обемът, който ни е необходим. Естествено, ако човек не се е поровил в книгите предварително за повече информация, се затруднява и е възможно да направи грешка при избора си.

Важно е да се избере слънчева система, която да има необходимия капацитет/обем. Това е необходимо, защото ако е недостатъчен, ще се увеличат разходите за електричество необходимо за стопляне на водата. А нали целта на всички слънчеви колектори е да намалят разходите за електроенергия и да опазваме околната среда, ползвайки възобновяема и екологично чиста енергия.

Помнете слънчевите термосифонни системи за стопляне на вода се различават от обикновения бойлер. Оттук и факторите за избора са различни. Обемът на бойлера и слънчевата система не са еднакви. Това е в случай, че не искате да използвате електрическия нагревател.

Понеже водата се стопля само през деня, то при избора от множеството соларни панели е необходимо да имате предвид какъв обем вода искате да стоплите. Целта е една – да не се налага използване на електричество и да използвате максимално рационално инсталираната система.

Ето защо соларните системи трябва да бъдат с 2-2.5 пъти по-голям обем от настоящия обикновен бойлер. Само така разходите за електричество ще намалеят и ще използвате максимума от соларната система и слънчевата енергия.

Така ще имате достатъчно количество топла вода, дори и през облачни и мрачни дни, когато слънчевата светлина е възпрепятствана и не достига до системата.

И така при избор на соларни системи за топла вода трябва да се водите преди всичко от обема, а не от цената. Препоръчваме тези с обем от 165 литра, тъй като тези с по-малък обем от 130 литра не са рентабилни. Факт е че колкото са по-големи системите, толкова са и по-ефективни.

Соларните системи заслужават своята популярност, защото с тяхна помощ опазвате природата и едновременно с това намалявате разходите за електроенергия.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!