≡ Menu

Съвети при измазване на комини

Коминът е важна част от функционалността на дома, особено ако този дом се отоплява с твърдо гориво и съответно коминът се използва по предназначение, а именно да отвежда пушека, образуван в процес на горенето.

Коминът е изложен постоянно на студ, влага и топлина, което води до кондензационни отлагания, полепващи по вътрешните му стени, образувайки понякога толкова дебел пласт сажди, че те започват да му пречат да функционира нормално.

Процесът на кондензация най-често води до разрушаване на мазилката на комина във вътрешната му част, както силното слънце, дъждът и вятърът го разрушават отвън и принуждават собствениците да търсят начини за укрепяването на това важно за дома съоръжение, споделят професионалистите по измазване на комини от фирмата.

Защо някои комини се рушат повече от останалите?

Най-вероятната причина за този феномен е неправилното измазване на комина. Собствениците на домове много често смятат, че могат сами да се заемат с поправката на мазилката на комина, експериментирайки с неправилните материали и техники за тяхното нанасяне.

Именно тези стопани най-често можем да видим качени на покрива с кофа вароциментов или друг вид разтвор, подготвяйки комина за предстоящия отоплителен сезон. Тази картина вероятно ще се повтори и преди началото на следващото застудяване, поради грешките, които се допускат отново и отново.

Друга причина за разрушаване на мазилката на комина (вътрешна и външна) е липсата на шапка, която да спре проникването на водата във вътрешността на комина. Влагата е най-големият враг на всички видове мазилки, независимо колко професионално е измазан коминът.

Съветите на фирмата за измазване на комини:

  1. На първо място трябва да се премахне старата мазилка и то достатъчно добре, за да не се окаже, че новата мазилка е паднала, заедно с рушащия се стар слой. Това обикновено се прави, като се изчукват внимателно нестабилните части, а най-добре е ако се премахне цялото старо покритие, докато коминът остане на тухла.
  2. За да се подготви тухлената стена на комина за измазване е добре тя да бъде грундирана с дълбоко проникващ грунд. Това ще запечати тухлената стена и ще и осигури известна влагозащита, като в същото време ще създаде добро сцепление между вароциментовия разтвор и основата.
  3. Третата стъпка представлява самото измазване на комина. Професионалистите използват специални смеси, предназначени за здрава външна облицовка, но много често домашните майстори приготвят разтвор по своя рецепта, в която добавят лепило за плочки за външна употреба, като добавят и мрежа, която да поддържа допълнително мазилката.
  4. За по-добра влагозащита, като последен пласт може върху мазилката да се нанесе слой водно стъкло, притежаващо свойството да запечатва качествено всички видове мазилки.

Това са най-често методите, с които от фирмата осъществяват измазване на комини и тези методи дават доста добри резултати. За да бъде, обаче резултатът и дълготраен е важно, наистина да се сложи шапка на комина, която да намали до голяма степен проникването на влага в стените.

Добра идея за удължаване живота на мазилката на комина е също да се постави метална тръба в горната му част, която да излиза на повърхността поне 5- 10 см. Това ще предпази мазилката от директната среща с огъня, а и тръбата ще допринесе за по-качественото измазване на горната част на комина.

Е, сега вече знаете как да свършите работата както трябва, а ако решите да възложите работата на фирма-изпълнител по измазване на комини като нашата – да проследите дали всичко е свършено професионално – така че години и зими наред коминът да не ви създава никакви проблеми.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!