≡ Menu

Тапетите – добро решение за всеки дом

С наличието на толкова разнообразни тенденции в домашното (и не само) декориране, стенните тапети отбелязват възход и падение през годините. Напоследък обаче, хартиените ролки се завръщат сред арсенала на декораторите с обновен и модерен вид и форми. Без значение дали освежавате жилището си, влизате в ново жилище или подготвяте старото с цел продажба, поставянето на тапети определено ще донесе големи ползи.

Когато сте избрали да залепите тапети в дома си, седнете за миг и преценете какво най-добре ще пасне на помещението и начина, по които се съчетава с обзавеждането. Да речем че, ако вида на мебелите ви е модерен, не бихте желали да залепите тапети с цветя. При положение, че обстановката ви е твърде отрупана с мебели и аксесоари, може да поставите тапети с даден мотив само на избрана част от помещението, да събуди вниманието там, а останалите стени да бъдат в семпъл нюанс, довършващ интериора.

Спокойно, днешните тапети нямат нищо общо с онези, които сме виждали при бабите ни, независимо че доста дизайни притежават характерното ретро излъчване. Тенденциите обхващат разнообразни видове и материали – от Викториански до геометричен, от винилови до такива от плат, както и най-различни комбинации. И както е при всички аксесоари от вътрешното обзавеждане – имат тапети за всекиго и за всеки бюджет.

Понякога трябва да се поставят тапети на странно оформени повърхности, изпъкналости и чупки край прозорците, които са доста трудни за правилно залепяне. Тогава бихте могли да потърсите предварително оформени тапети, цветна хартия или дори стикери за стена, които да използвате. Такива предварително оформени части може да ги ползвате и за украса на вече налепени тапети – направете си колаж.

При положение, че решите да отделите малко средства отгоре за декорацията на стаята, бихте могли да се спрете на някои по-нестандартни решения. Съществуват ред дизайнерски решения в разнообразни материи, като например естествена кожа, стъкло формовани и текстилни тапети, шити тапети и много други.

В случай, че сте почитатели на интериор без много нюанси, бихте могли да изберете тапети, които могат да се боядисват лесно. Залепете първо тях, с цел да се заличат малките дефекти по стените и после минавате с боя в подходящ за интериора ви нюанс. Моделите, които могат да се боядисват се продават отново в различни материали и десени. Дори ако използвате по-рядка боя, шарките на тапетите изпъкват и се получава твърде интересен и уникален ефект.

Помнете, че винаги когато боядисвате или лепите тапети на стените си, трябва да ги изчистите и подготвите добре, за постигането на максимално добри резултати. Ако не сте уверени в уменията си за поставяне на тапети, още повече ако сте си избрали скъпи такива, добре е да намерите професионална помощ за залепянето.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!