≡ Menu

Топ 6 критерия, по които да купите маратонки online

Ако имате възможност да проучите своя стил на ходене или бягане, ще може сами да прецените кои са най-идеалните за маратонки за Вас.

В много, от случаите наранявания и травми възникват именно поради неправилно избраната обувка.

Когато подметката е прекалено твърда или много тънка, ако не е достатъчно амортизирана, ако стяга ходилото или не покрива глезена при динамични движения, всичко това може да доведе до трайни наранявания.

Преди да сте взели решение за покупка на маратонки online, разберете повече за: „Избор на точния модел”, според някои от най-съществените индивидуални характеристики:

  1. Маратонки според предназначение – обърнете внимание над предназначението на обувките. Така може много лесно да отсеете голяма част от асортимента модели в онлайн магазина. Това дали ще тичате по асфалтиран път, дали ще правите трекинг или ще се разхождате из гората също има значение? При всяка ситуация се налага използване на различни обувки, а когато се избират маратонки за тренировки или състезания, то под внимание се съблюдават и други фактори.
  2. Според пронация на ходило – самият термин пронацията, произхожда от въртеливо движение на ходилото докато е в процес на бягане или ходене. Различните модели спортни обувки, които се продават на пазара, са създадени за конкретен тип пронация. Това може да помогне да определите нивата на амортизация и точните места. Много модели маратонки online са анатомични и се адаптират към различни видове пронации.
  3. Размер на обувката – от значение е да бъде съобразен точният размер на ходилото. Много голяма обувка, може да е толкова неудобна и да създава дискомфорт, както и много тясната. Помислете за размера на крака си и вземете под внимание, когато трябва да купувате нови обувки. Всичко това предвидете, преди да поръчате.
  4. Тегло на маратонките – ако маратонката тежи повече от нормална спортна обувка, то тя ще забавя процеса на ходене, движение и бягане. Такива маратонки не са добър избор, ако ще се ползват при състезания. Спортните обувки трябва да са леки и почти да не се усещат върху ходилата, особено ако ще се ползват за активна дейност, дълги маршрути или бягане.
  5. Чорапи – изборът им е не по-малко важен от този на самата маратонка. На пазара има богат асортимент чорапи за бягане, които създават усещане за стабилност в обувката. Съществуват дори модели чорапи, специално проектирани с конкретен дизайн обувки. С правилната комбинация и въздействие над топлина, триене и влага ще създадете нужната комфортна среда за ходилата си.
  6. Различни подметки – както по марки, така и по видове подметки се различават маратонки online. Важно условие за тях е да са устойчиви на износване, пригодени за груби и неравни терени, не пропускащи влага, не провокиращи запарване и устойчиви на хлъзгави терени.

С правилният избор на спортни обувки ще може да постигнете по-високи резултати и да усещате удобството във всеки един момент.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!