≡ Menu

Ученикът, който не си казва номера, ме нарича куче

„Ученикът, който не си казва номера, ме нарича куче”. Тези заветни думи пише учител в графата със забележки в дневника на 9 клас. И ако за момент звучи смешно, в другия такъв започва да звучи тъжно. Войната учител-ученик в 21 век се е разраснала толкова много, че за нея вече се носят стотици митове и легенди. Двата „фронта” до такава степен се е запасила с ответни удари, че е логично да си зададем въпроса – това училище ли е или, както казват старите хора, „го обърнахте на битпазар?”. Учителските дневници са тези съкровени документи, които ще увековечат за поколенията всички доказателства за „войната” в училище. Там човек може да открие стотици изумителни неща, за повечето от тях никой дори не би предположил. И ако тази информация е достъпна за директора на всяко едно средностатистическо школо, то учениците съвсем спокойно я разгласяват. Вместо наказание, забележката се е превърнала в гордост за всеки учащ се.

Разбира се, учителските забележки са няколко категории. Странните такива обаче изобилстват. „Ученикът твърди, че вижда извънземни в час по изобразително изкуство”, “Ученичката пуска калинки в час по физика” и ”Ученичката използва непростимо проклятие в час по английски език” са едва малка част от „гордостите” на учениците. И ако тези забележки звучат забавно и несериозно, има една друга категория, която изважда на показ „тежката артилерия” на преподавателя: “Ученикът заплаша здравето на учениците и учителите с топка в час по физическо”, “Всички ученици бият номер 13? , „Номер 5 отказва да помогне на директорката за местене на саксии” и „Номер 22 прави “зайче” на учителя в час”.

Забележките тип „следва продължение” пък са най-голямата радост на най-непослушните ученици. Ученичка разказва за своите:

1: „Ученичката се бие в час по математика„

2: „Ученичката бие момче в час по математика”

3: „Ученичката продължава де се бие в голямото междучасие, като замеря всички момчета със закуската си”

Най-често използваната забележка обаче е тази за бягство от час или липсата на домашна работа. Редовно обаче се срещат написани следните съобщения: „1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 и 23 номер без домашно” или „Всички номера без 4 избягаха от час по рисуване”.

Учители коментират, че писането на забележки в дневника на практика няма никаква полза, освен за отсъствията. Писането на забележка в бележниците пък съвсем губи своя смисъл, тъй като родителите често пъти слабо се интересуват от тях или се забавляват заедно с децата си на написаното от учителя.

Учениците също смятат така. „В нашия клас не помагат нито забележки, нито директори, нито психолози. Мисля, че учителите ще се пенсионират преждевременно, голям купон е!”, смее се ученик. „Целия клас пеехме We will rock you, чак директорът дойде да ни се кара, толкова съм горд с класа си”, допълва друг. И се шегуват, че точно тези спомени ще останат в съзнанието им след като завършат своето образование.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!