≡ Menu

Филтърната категория при слънчевите очила

Какво означават тези номера за категория на филтъра изписани на слънчевите очила и какво е объркващото? За непознатият потребител е трудно да направи разлика между степен на затъмненост и защита при очилата.

Степените на затъмненост на едни слънчеви очила са компонент от цялостната информация за едни слънчеви очила с UV филтър, която се изисква от наложения вече стандарт PPE Directive 89/686/EEC. Изискваната информация е идентификация на производител, филтърна категория (степен на затъмняване) и номер на стандарта.

Всъщност номерата от 0 до 4 на филтър категорията са наложена стандартизация, която определя единствено и само степента на затъмняване на стъклата и тяхната светлинна трансмисия (какво количество светлина преминава през стъклото) или колко са светли или тъмни, което няма отношение към защитата. Когато едни очила изкарат резултат 350-400 нанометра на тест с ув метричен уред, то те са със 100% филтър и защитават от UV лъчите, без значение дали са от категория 0 или 4. Светлинната трансмисията пада в проценти, когато категорията е по-високо число например 4 и съответно е по-висока, когато категорията е по-ниска например 0. Най-висока е при стъкла с категория 0 и 1, най-нисък процент трансмисия има при стъкла с категория 3 и особено при 4.

Това е причината категория 4 да са неподходящи за шофиране, тъй като са най-тъмни и затрудняват виждането и различаването на обектите, дори и при най-силна дневна светлина. Най-често при слънчевите очила се срещат тези със затъмняване от категория 3. Те са и най-подходящи за ежедневна употреба. При употреба на очила от категория 0 и 1, защитата за очите пак ще е 100%, но ако ги носите в условия на силна дневна светлина, поради високата си трансмисия на светлина, дразненето за очите ще е в по-голяма степен.

Изводът е – избирайте очилата си в зависимост от това , в какви условия ще ги носите и имайте предвид, че твърде тъмните очила ще ви попречат да виждате добре при шофиране, а твърде светлите няма да спират толкова ефективно силната дневна светлина.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!