≡ Menu

Затлъстяването при децата

“Умереността е най-добрият приятел на човека” – често повтарял древният мъдрец Абдул Фурадж. А лекарите добавят, че умереността и балансираността в храненето са гаранция за здраве и дълголетие.

Това правило важи за всеки възрастен човек, но за децата то е жизнено важно и определя самочувствието им, мястото им в живота и сред хората. Отдавна е доказано, че 1/3 от хората с наднормено тегло са затлъстели именно през детството.

Днес затлъстяването е световен медицински проблем. При децата в повечето от напредналите страни то вече надвишава 10% (за Швеция – 3-6%, за САЩ – 15%). Тези данни са аналогични и за Холандия, Италия, Франция. Прави впечатление, че затлъстяването в градовете е в значително по-висок процент, отколкото в селата.

Затлъстяването е едно от най-разпространените заболявания на обмяната на веществата. Характеризира се със свръхотлагане на мазнини в подкожната тъкан, в другите тъкани и в органите. Съпровожда се от дълбоки метаболитни и нервноендокринни изменения, нарушени функции на органите и на системите в организма.

Изключителната актуалност на проблема затлъстяване произтича от доказаната тясна връзка между увеличената телесна маса при децата и намалената продължителност на живота, увеличеният риск за заболяване от редица болести (диабет, атеросклероза, хипертония, инфаркт и пр.). Ето защо това е не само медицински, но и педагогически, политически и социален проблем, който не бива да се изпуска от погледа на специалисти и родители още от най-ранната детска възраст. Пропусне ли се този период и организмът натрупа излишните килограми, броят на мастните клетки в мастната тъкан се увеличава. При възрастните наднорменото тегло не води до увеличаването на броя на мастните клетки, а само до нарастването им на големина. При подходящ хранителен режим мазнините при възрастните се разграждат и теглото се редуцира. Но при децата този проблем е много по-сложен. Увеличи ли се броят на мастните клетки в детския организъм, дори и при спазването на най-строга диета, те няма да намалеят по брой. Това прави детското затлъстяване почти неизлечимо и остава за цял живот.

Основните причини за затлъстяването при децата са няколко. В повечето случаи родителите са склонни да търсят причините в неправилната функция на някои жлези с вътрешна секреция. Може и така да бъде, но това са само 1-2% от случаите. Този вид затлъстяване обикновено се придружава от забавен растеж, за разлика от обикновеното натрупване на наднормено тегло, което се придружава от ръст, по-висок от отговарящия аз възрастта. Ендокринното затлъстяване задължително се лекува в болнично заведение от специалист-ендокринолог.

Прехранването е най-честата причина за затлъстяването. Много родители смятат дебелината на детето за признак на добро здраве. Те системно прехранват децата си, докато това се превърне в необходимост за растящия организъм. А въглехидратите и мазнините са отлични “помощници” при натрупването на килограми. Въглехидратите са с висока калорийност, но 30% от тях се превръщат направо в мазнини.

Хиподинамията (намалената двигателна активност) е както причина, така и следствие на затлъстяването. При обездвижването се изразходва много по-малко енергия и поетата в по-голямо количество храна след преработването й се отлага в организма под формата на тлъстини. От друга страна, натежалият детски организъм е много по-слабо подвижен.

Важен фактор е и наследственото предразположение. Много по-често се срещат затлъстели деца в семействата на родители с наднормено тегло. Теглото на всеки индивид е генетически определено, но това не бива да се приема за фатално. Ако теглото на детето още в ранни години се запази нормално, ако му се изградят правилни хранителни навици и подходящ двигателен режим, значително по-малка е вероятността то да напълнее в зряла възраст. На тези деца отрано трябва да се втълпи мисълта на гръцкия философ Сократ: “Ядем, за да живеем, а не живеем, за да ядем!”

Какво, кога и колко да яде детето?

Грижите започват още от раждането. Особено внимание е нужно за децата, родени с наднормено тегло. Поддържането на нормално телесно тегло е толкова важно, колкото и предпазването от заболявания. А ако излишните килограми вече са налице, наложително е още по-настойчиво да се регулира храненето и да се осигури двигателен режим. Препоръчва се нискокалориен хранителен режим . Неговата цел е организмът да се засища, но да се постига отрицателен енергиен баланс. При подобни случаи в менюто следва да доминират нискокалорични високообемни и с високо съдържание на целулоза и белтък храни, но с малко мазнини и въглехидрати. За предпочитане са нетлъстите меса, млечните продукти с намалено мастно съдържание, черен или ръжен хляб, високоцелулозни зеленчуци (зеле, краставици, домати, моркови, зелена салата), както и плодове с по-ниска захарност. Не бива да се забравя, че значително по-висококалорични са богатите на въглхидрати храни: картофите, бобовите и зърнените храни, както и високозахарните плодове-грозде, круши, сливи, банани.

Разумно подбраната диета е биологично пълноценна и осигурява правилното развитие и растежа на млади я организъм. За нейното съставяне почти винаги е нужен специалист, но за изпълнението й – всеки сам е отговорен.

Повече Лекове в сайта ни.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!