≡ Menu

Ползи от чаят от лайка

Чаят от лайка е една от най-полезните и от най-безопасните напитки (освен ако не сте алергични към нея). Лайката има доста здравни преимущества и най-лесният начин за усвояването и е чрез приготвянето и на чай. Този чай обикновенно се пие вечер преди сън, поради това че успокоява нервите и прави нощта по-лека.

Произходът на чая от лайка е от древен Египет. Там хората са го давали като дар на своя Бог. Те също така са използвали тази билка да съхранят спомена за своите мъртви близки и да лекуват болните. Древните гърци пък са ползвали този чай за лечебни цели, например против слънчев удар, повишена температура или колики.

Думата лайка идва от гръцки, и означава вид ябълка, поради златистите си цветове, които ухаят на пресни ябълки. Лайката може да живее навсякъде, но най-здравословна е тази, отглеждана покрай река Нил в Египет. Има основно два вида чай от лайка – немски и римски. Римският получава името си през 19-ти век, когато италиянски учен попада на билката в римския колизеум. А немският пък е открит в западна Азия и дори е използван за направата на бира.

Най-популярната полза за здравето от приемането на чай от лайка е победата над безсънието и тревожността. Също се пие и за висока температура и настинка, като вдишването на изпарения пък намалява задръстванията в носа и белите дробове. Също се използва и в козметичната индустрия, като премахва акне и кожни алергии и овлажнява сухата кожа.

Преди да приемате чай от лайка е добре да разберете дали не сте алергични към нея. Също този чай не се препоръчва и на бременните жени и страдащи от астма, понеже разрежда кръвта.

Как се приготвя чай от лайка?

Всичко, което трябва да се направи е да се свари вода и след това да добави цвят от лайка. Изчаква се минута и след това може да се консумира, като може и да се подслади с мед и лимон.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!