≡ Menu

Прочетете повече за глаукомата

Глаукома се изразява в анормални съдови образувания в предната зона на окото. Глаукомата е наистина сериозно и опасно заболяване на очите, което се получава, когато зрителния нерв е увреден.

Когато фокусирате зрението си върху един обект, върху ретината ви се формира изображение, а зрителният ви нерв го прехвърля към мозъка под форма на зрителен сигнал и така вие формирате разбирането си за обекта, който наблюдавате. В случай, че зрителния нерв и ретината се увредят заради повишеното вътреочно налягане, е налице глаукома. Това налягане се дължи на течните флуиди в окото, които са популярни под названията вътреочна течност и стъкловидно тяло. Идвата флуида, ако не се регулират, повлияват чрез натиск върху стените и други структури на окото. Така се уврежда този изключително важен орган – зрителният нерв и това води до глаукома.

Глаукомата се разделя на два типа – отворен и затворен ъгъл.

Отвореният ъгъл се наблюдава обикновено при късогледи хора и при пациенти, страдащи от диабет. Този тип глаукома се получава в случаите, при които налягането на водния хумор в челната част на окото се увеличи заради запушване. Това възпрепятстване с времето се усилва. Това състояние е по-популярно като хронична глаукома, тъй като е с фамилна генетична предразположеност.

Другият вид се нарича затворен ъгъл и е по-опасен, тъй като възниква без забележими предвестници. Той възниква, ако изходът на вътреочната течност на окото се блокира внезапно. Това увреждане изисква спешна медицинска намеса, затова е популярно като остра глаукома.

Глаукомата се дели на още два типа, които зависят от това дали тя е по рождение или е възникнала мъничко по-късно. Въз основа на този принцип различаваме вродена и вторична глаукома. При вродената глаукома причината е анормално развитие, дължащо се на изтичане на флуиди от канала в окото. Вторичната глакома или още придобита се появява в резултат от твърде често използване на медикаменти, увреждания или наранявания, какт и други очни състояния.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!